Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

ΤΕΛΟΣ ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΣΑΜΑΡΑ....

photo: Panayiotis Tzamaros@fosphotos.com
Αυτό που όλοι οι σοβαροί συνταγματολόγοι έλεγαν και οι περισσότεροι υποπτευόμασταν βασίμως, τώρα αποδεικνύεται: οι παραπομπές των βουλευτών της Χρυσής Αυγής φαίνεται πως ήταν πολιτικά μεθοδευμένες από την κυβέρνηση. Πολύ περισσότερο οι προφυλακίσεις, οι οποίες μάλιστα, κατά παράβαση του Συντάγματος, αλλοίωσαν και την σύνθεση του κοινοβουλίου.
Τα πράγματα είναι απλά και πολύ σοβαρά:
ο πρωθυπουργός, δύο υπουργοί και τουλάχιστον 4 εισαγγελείς κατηγορούνται, από βουλευτή της ΧΑ, ότι μεθόδευσαν τις διώξεις και τις προφυλακίσεις μελών του κοινοβουλίου.
Μετά από αυτή την εξέλιξη είναι προφανές ότι απαιτείται άμεση σύσταση προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, ώστε να αποδειχθεί ή όχι η αλήθεια της καταγγελίας. Επίσης, η δικαιοσύνη θα πρέπει άμεσα να διατάξει έρευνα για τις ενέργειες όσων εισαγγελέων κατηγορούνται από τον βουλευτή και φυσικά η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να παραιτηθεί. Διότι μια κυβέρνηση που κατηγορείται, με βάση ομολογία στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, για μεθοδευμένες διώξεις βουλευτών, δεν είναι σε θέση, εννοείται, να κυβερνά.
Διότι, τα όσα αποκαλύπτονται, εάν γίνουν δεκτά, συνιστούν συνειδητή κατάλυση των θεσμών, δηλαδή έγκλημα. Να θυμίσουμε ότι στις ΗΠΑ παραιτήθηκε πρόεδρος, όχι επειδή μεθόδευσε διώξεις και φυλάκισε πολιτικούς του αντιπάλους, αλλά απλώς επειδή παρακολουθούσε τα τηλέφωνά τους.
Βεβαίως η Ελλάδα, απ’ ό,τι φαίνεται, έχει πάψει πλέον να είναι κράτος δικαίου, εάν οι υπουργοί διατάζουν τους εισαγγελείς. Ίσως όμως να ήρθε η ώρα. Το ακροδεξιό περιβάλλον του πρωθυπουργού, που φέρεται να εμπλέκεται σε μια τέτοια υπόθεση, διαλύει πολιτικά όχι μόνον την ΝΔ, αλλά καταφέρει καίριο χτύπημα σε θεσμούς όπως η Βουλή και η Δικαιοσύνη. Υπό τις περιστάσεις αυτές, η γρήγορη διαλεύκανση της υπόθεσης και η παραίτηση της κυβέρνησης, ίσως μας οδηγήσουν σε μια σωτήρια κάθαρση. Αν όχι, οδηγούμαστε σε επικίνδυνους δρόμους, που έχουν ένα και μόνον όνομα: κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Από πολιτική άποψη δεν μπορούν εύκολα να βγουν γρήγορα συμπεράσματα, καθώς ο τερατώδης επικοινωνιακός μηχανισμός στήριξης της κυβέρνησης θα προσπαθήσει να πνίξει την υπόθεση. Πλην όμως δύο εξελίξεις θα είναι αναπόφευκτες, ό,τι και να κάνει το επιτελείο του Μαξίμου. 1) Θα ενισχυθεί εκλογικά η Χ.Α., γεγονός που θα πλήξει την ΝΔ. 2) Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δέχεται καίριο προσωπικό πολιτικό χτύπημα και δεν θα είναι πλέον σε θέση να παραμείνει στην ηγεσία της Ν.Δ., μετά από έστω και απλή ήττα στις ευρωεκλογές, καθώς θα προκληθεί η μέγιστη ανασφάλεια στην Κ.Ο., η οποία θα μπει σε τροχιά αναζήτησης πολιτικού διεξόδου. 3) Καταστρέφεται ολοκληρωτικά ο επικοινωνιακός σχεδιασμός για τις ευρωεκλογές και επομένως γίνεται πλέον βάσιμη η πρόβλεψη της εκλογικής ήττας. Και τέταρτον, αλλά μάλλον σπουδαιότερο, το ίδιο το ΠΑΣΟΚ θα εισέλθει ταχύτερα σε διαδικασία κρίσης, καθώς θα αναζητηθούν ευθύνες από εκείνους που δέχθηκαν να εμπλακούν σε μια κυβέρνηση, την οποία ουσιαστικά διοικούσε ένα μικρό ακροδεξιό απαράτ.
Όλα αυτά μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα είναι καταλυτικό, αν και η πιθανότητα πρόωρων βουλευτικών εκλογών είναι πια πολύ μεγάλη. Διότι ο Σαμαράς δεν έχει πλέον κανένα περιθώριο ελπίδας μετά τις ευρωεκλογές, και ό,τι είναι να κάνει πρέπει να το κάνει άμεσα, το πολύ ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές. Βεβαίως η ήττα είναι αναπόφευκτη, αλλά αυτή τη στιγμή έχει ακόμη κάποια μικρά χαρτιά να παίξει, βοηθούμενος και από τα πραγματικά αφηνιασμένα κυβερνητικά ΜΜΕ.
Μετά τον Μάιο θα είναι πολύ αργά.
*Ο Απόστολος Διαμαντής είναι πανεπιστημιακός και συγγραφέας. 
protagon.gr