Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

ΚΙΝΗΣΗ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ: ΖΗΜΙΟΓΟΝΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ...

...ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Οι πρακτικές που ακολουθούν επί σειρά ετών οι πολιτικές ηγεσίες των αυτοδιοικητικών οργάνων, τόσο στη διοίκηση  του Δήμου, όσο και της Ιόνιας Περιφέρειας  ζημίωσαν την εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία των υπηρεσιών των.
Στη διοίκηση των Δήμων πέραν των προβλεπομένων από την νομοθεσία Αντιδημάρχων και λοιπών μετακλητών θέσεων, τοποθετήθηκαν και αμειβόμενοι «πολιτικοί επίτροποι» από το χώρο των συμβούλων της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου.
Σε πολλές δε περιπτώσεις τα πρόσωπα αυτά, δεν είχαν καμία απολύτως σχέση με το αντικείμενο που τους ανατέθηκε.
Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα την περιθωριοποίηση και την αδράνεια άξιων, ικανών και έμπειρων στελεχών της διοίκησης.
Με άμεση συνέπεια να μειωθεί η απόδοση των υπηρεσιών τους και να λαμβάνονται σε αρκετές περιπτώσεις λαθεμένες και παράτυπες, αν όχι παράνομες αποφάσεις.
Την αντίθετη εντελώς πρακτική αλλά με τα ίδια ακριβώς αποτελέσματα, εφάρμοσε η απερχόμενη ηγεσία της Περιφέρειας των Ιονίων Νήσων. Η οποία λόγω έλλειψης γνώσεων και  εμπειρίας διοίκησης, η ανασφάλεια που ως εκ τούτου την διακατείχε, την οδήγησε σε απομονωτισμό και περιθωριοποίηση άξιων και με ειδικές γνώσεις, δοκιμασμένων και ικανών στελεχών, που σε σημαντικό αριθμό είχε στη διάθεση της.
Τα δυσμενή αποτελέσματα βέβαια ήταν αναμενόμενα.
Στην σχετική αξιολόγηση με βάση τα επίσημα στοιχεία των Υπουργείων Οικονομίας και Ανάπτυξης, από πλευράς απορρόφησης υπαρχουσών στην διάθεση της πιστώσεων από το Κοινοτικό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ, κατέλαβε επαξίως την τελευταία θέση, από τις δεκατρείς διοικητικές Περιφέρειες της χώρας μας!!!
Ισχυρίζεται ότι δεν έγινε και τίποτα, αφού θα τα απορροφήσει τον επόμενο ενάμισι  χρόνο, που παρατάθηκε το πρόγραμμα.
Πέραν του ανέφικτου του ισχυρισμού της να απορροφήσει σε ενάμισι χρόνο πολλαπλάσια κονδύλια από αυτά που απορρόφησε στα τρία τελευταία χρόνια, δεν αντιλαμβάνεται ούτε τη ζημιά που ήδη προξένησε στην ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΜΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ.
Τα έργα που συνεισφέρουν στην τοπική μας οικονομία και στην ποιότητα της ζωής των κατοίκων των Νησιών μας, είναι τα αποπερατωμένα δηλαδή αυτά που έχουν δοθεί σε χρήση και όχι τα βαλτωμένα η εκείνα που προχωράνε με βήμα χελώνας……
Όσο δε αφορά την απώλεια σημαντικών πιστώσεων από τα άλλα Κοινοτικά Προγράμματα και Κοινοτικές Πρωτοβουλίες θα χρειαστεί να επανέλθουμε, αφού στον τομέα αυτό τα αποτελέσματα είναι πολύ περισσότερο….. τραγικά.

Η ευθύνη βέβαια δεν ανήκει μόνο στην ηγεσία της Περιφέρειας αλλά και σε όλα τα μέλη της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, που εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να στηρίζουν την αποτυχημένη κατά κοινή ομολογία διαχείριση των τελευταίων 3,5 χρόνων και ιδιαίτερα εκείνα που έκαναν γαϊτανάκι τις παλινδρομήσεις τους, με αλλεπάλληλες αποχωρήσεις εν μέσω καταγγελιών και θριαμβευτικών…..επανόδων τους στο ψηφοδέλτιο της απερχόμενης και αποδεδειγμένα πλέον αποτυχημένης Περιφερειακής Πλειοψηφίας.