Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Η ΜΕΓΑΛΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΖΟUGLA.GR

Τα αποτελέσματα της διαδικτυακής ψηφοφορίας


Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα που κατέγραψε η νέα διαδικτυακή ψηφοφορία του zougla.gr όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου, τις επικείμενες ευρωεκλογές, τη γνώμη των πολιτών για την υπόθεση Μπαλτάκου και τις υποψηφιότητες για τους δήμους Αθηνών και Πειραιώς.

Η παρούσα έρευνα αποτυπώνει την εκλογική κατάρρευση των κομμάτων της συγκυβέρνησης, την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη διατήρηση των υψηλών ποσοστών της Χρυσής Αυγής και του «Ποταμιού».

Το μεγάλο ζητούμενο είναι εάν αυτή η παρούσα συμπεριφορά θα παγιωθεί ή απλώς αποτελεί στιγμιαία προειδοποίηση των ψηφοφόρων προς τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε από τις 8/4/2014 έως τις 10/4/2014. Ψήφισαν 1.422 άτομα, τα οποία πέραν της πρόθεσης ψήφου απάντησαν σε μια σειρά ερωτημάτων.

Tα αποτελέσματα της έρευνας

Το πρώτο ερώτημα στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν οι συμμετέχοντες στην ψηφοφορία αφορούσε στη γνώμη τους για την απόφαση της ηγεσίας της Δικαιοσύνης να απαγορεύσει την προβολή βίντεο που καταγράφηκε για πράξεις που αφορούν πολιτικά πρόσωπα. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών τάχθηκε υπέρ της προβολή των βίντεο μέσω κρυφής κάμερας σε ποσοστό 90%. Μόλις το 8% τάχθηκε κατά ενώ 2% δεν απάντησε.
                                                                      ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ




Το επόμενο ερώτημα αφορούσε στην επίμαχη συνομιλία Μπαλτάκου - Κασιδιάρη που προκάλεσε πολιτικό σεισμό. Οι πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν ποιος κατά τη γνώμη τους έχει εκτεθεί. Το 66% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η κυβέρνηση βγήκε εκτεθειμένη, το 14% η Δικαιοσύνη, το 13% ο Τάκης Μπαλτάκος, το 5% η Χρυσή Αυγή, ενώ το 2% δεν απάντησε.



Το τρίτο ερώτημα αφορούσε τους ψηφοφόρους του Δήμου Αθηναίων. Ποιον δηλαδή θα ψήφιζαν για δήμαρχο εάν οι εκλογές διεξάγονταν την επόμενη Κυριακή.

Το προβάδισμα στις προτιμήσεις των συμμετεχόντων έχει ο Ηλίας Κασιδιάρης με ποσοστό 46,3%, και ακολουθούν, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης με 14,8%, ο Γιώργος Καμίνης με 13,6%, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος με 5,8%, ο Βασίλης Καπερνάρος με 4,4% και ο Νικήτας Κακλαμάνης με 3,4%.



Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόθεση ψήφου για το Δήμο Πειραιά, μετά την ανακοίνωση του Γιάννη Μώραλη ότι θα διεκδικήσει τον δημαρχικό θώκο.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα, ψηφοφόροι του μεγάλου λιμανιού, θα ψήφιζαν για δήμαρχο εάν οι εκλογές διεξάγονταν την επόμενη Κυριακή τον Βασίλη Μιχαλολιάκο με ποσοστό 24,2%, τον Γιάννη Μώραλη με 17,6%, τον Θοδωρή Δρίτσα με 10,7%, τον Νίκο Κούζηλο με 6,3%, ενώ άλλο υποψήφιο θα προτιμούσε το 10,5% των ερωτηθέντων. Από το παρακάτω διάγραμμα διαφαίνεται ότι η Χρυσή Αυγή έχει μεγαλύτερο ρεύμα στην Αθήνα, απ’ ότι στον Πειραιά. Πάντως μεγάλο είναι το ποσοστό (27,5%) όσων δεν απάντησαν.



* Το δείγμα για τους δήμους της Αθήνας και του Πειραιά ήταν μικρό (σ.σ. 123 από την Αθήνα και 103 από τον Πειραιά) λόγω της μικρής διάρκειας της των δύο ημερών της ψηφοφορίας η οποία συνήθως διαρκεί πέντε ημέρες. Έτσι, μπαίνει ενδεικτικά και χωρίς να είναι σταθμισμένο.

Ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός

Οι απόψεις των ψηφοφόρων ως προς την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία καταγράφονται στο επόμενο γράφημα. Ο Αλέξης Τσίπρας εξακολουθεί να προηγείται του Αντώνη Σαμαρά, καθώς συγκεντρώνει την προτίμηση του 17,2% των συμμετεχόντων στην ψηφοφορία, έναντι 16% του προέδρου της ΝΔ. Ο προφυλακισμένος γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος αποσπά 15,1%, ενώ ο «Κανένας» και σε αυτήν την έρευνα καταλαμβάνει την πρωτιά με 30,3%.



Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ στην παράσταση νίκης για τις ευρωεκλογές

Το επόμενο ερώτημα αφορά στην παράσταση νίκης για τις ευρωεκλογές, δηλαδή εάν αυτές διεξάγονταν την επόμενη Κυριακή ποιο κόμμα θα ερχόταν πρώτο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το καθαρό προβάδισμα με 56,3%, με τη ΝΔ να ακολουθεί με 21,1%.



Πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές

Η Χρυσή Αυγή συγκεντρώνει 29,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 21%, τρίτο κόμμα η Νέα Δημοκρατία με 11%, ακολουθεί το «Ποτάμι» με 9,5%. Το ΚΚΕ αποσπά 4,1%, το ΕΠΑΜ 4,6%, οι ΑΝ.ΕΛ. 3,5%, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΕΛΙΑ μαζί έχουν μόλις 2,7%.





Παράσταση νίκης και πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές

Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί μεγάλο προβάδισμα και στο ερώτημα της παράστασης νίκης για τις βουλευτικές εκλογές συγκεντρώνοντας 55,7%, ενώ δεύτερο κόμμα έρχεται η Νέα Δημοκρατία με 25,3%. Στην πρόθεση ψήφου, όμως, η Χρυσή Αυγή αναδεικνύεται πρώτο κόμμα με ποσοστό 27,7%, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ (23%), τρίτο κόμμα είναι η Νέα Δημοκρατία με 10,1% και το «Ποτάμι» ακολουθεί με 7,8%.







Συσπειρώσεις και... διαρροές ψηφοφόρων

Στις συσπειρώσεις των πρώτων δύο κομμάτων η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει εξαιρετικά πολύ χαμηλό ποσοστό της τάξεως του 28,8%, με βασική «αιμορραγία» τη διαρροή ψηφοφόρων της προς τη Χρυσή Αυγή, με ποσοστό μάλιστα που ανέρχεται στο 36,8%.

Αντίθετα η συσπείρωση δυνάμεων στον ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται στο 60,5%. Αξιοσημείωτη είναι η διασπορά ψηφοφόρων του προς τη Χρυσή Αυγή, που είναι της τάξεως του 14,8%, στο ΕΠΑΜ 3% και στο «Ποτάμι» 2,4%.






(Tα αποτελέσματα των τελευταίων ψηφοφοριών του zougla.gr)

Η ταυτότητα της έρευνας

Στην ανοιχτή διαδικτυακή ψηφοφορία του zougla.gr συμμετείχαν 1.422 πολίτες άνω των 18 ετών, από τους οποίους το 88% ήταν άνδρες και το 12% γυναίκες. Η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων (91%) είναι ηλικίας 25-64 ετών, ενώ το 50% από αυτούς διαμένει στην επαρχία, το 41% στην Αττική και το 9% στη Θεσσαλονίκη. Από αυτούς ανώτατο επίπεδο μόρφωσης έχει το 39%, ανώτερη το 29%, μέση το 31% και κατώτατη μόλις το 1%.













a zougla.gr