Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

ΠΕΘΑΝΕ ΟΜΕΓΑΛΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΗΣ ΓΚΑΜΠΡΙΕΛ ΓΚΑΡΣΙΑ ΜΑΡΚΕΣ

Έφυγε σε ηλικία 87 ετών ο Κολομβιανός νομπελίστας Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Με το έργο του καθόρισε τον μαγικό ρεαλισμό και θεωρήθηκε δικαίως ως ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους συγγραφείς
Η είδηση του θανάτου του έγινε γνωστή αργά το βράδυ της Πέμπτης από τα δημοσιεύματα μεξικανικών εφημερίδων. Ο Μάρκες, εδώ και δεκαετίες ζoύσε μόνιμα στο Μεξικό.

Τα τελευταία χρόνια είχε αποσυρθεί από τη δημόσια ζωή καθώς έπασχε από καρκίνο στους λεμφαδένες. Πρόσφατα είχε νοσηλευθεί για μέρες σε νοσοκομείο.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Βραζιλίας υπέφερε κι από πνευμονία και ακολουθούσε αγωγή.
Ξεκίνησε την καριέρα του ως δημοσιογράφος και έφτασε να θεωρείται ο συγγραφέας που μέσα από τα μυθιστορήματα και τις νουβέλες του καθόρισε το είδος του μαγικού ρεαλισμού.

Γεννήθηκε στις 6 Μαρτίου 1927 στο χωριό Αρακατάκα, Διαμέρισμα Μαγδαλένα, Κολομβία. Το 1947 ξεκίνησε να σπουδάζει Νομική και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Μπογοτά. Την ίδια χρονιά δημοσίευσε σε εφημερίδα το πρώτο του διήγημα, "Η Τρίτη Παραίτηση".
Το 1948 μετακόμισε στην Καρθαγένη της Ινδίας των Δυτικών Ινδιών και ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία σε εφημερίδες και περιοδικά.
Tο 1967 δημοσιεύτηκε το μυθιστόρημά του "Εκατό Χρόνια Μοναξιάς", ένα αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, που τον καθιέρωσε ως έναν από τους μεγαλύτερους σύγχρονους συγγραφείς.
Το 1982 του απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.
Το 2009 ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες ουσιαστικά "χαιρέτισε" τους φίλους και αναγνώστες του και αποτραβήχτηκε από τη δημόσια ζωή. Έγραφε τότε:
"Υπάρχει πάντα το αύριο και η ζωή μας δίνει ακόμα μία ευκαιρία να κάνουμε τα πράγματα σωστά. Σε περίπτωση όμως που κάνω λάθος, και το σήμερα είναι ότι μου χει μείνει, θα σας πω ότι δεν θα σας ξεχάσω ποτέ", έγραφε σύμφωνα με αυτό που δημοσιεύει το Ρόιτερς.

Το θάνατό του επιβεβαίωσε και πρόεδρος της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος.
Ο 87χρονος συγγραφέας "πέθανε στο σπίτι του στο Μεξικό" έχοντας δίπλα του την σύζυγό του και τους δυο γιους του, ανέφερε στο Twitter ο δημοσιογράφος του μεξικανικού τηλεοπτικού δικτύου Televisa Χοακίν Λόπες-Ντορίγα.
Το θάνατο του συγγραφέα του μυθιστορήματος "Εκατό Χρόνια Μοναξιά" γνωστοποίησαν επίσης οι εφημερίδες της Κολομβίας "Ελ Τιέμπο" και του Μεξικού "Ρεφόρμα" και επιβεβαίωσε στον λογαριασμό της στο Twitter η Φερνάντα Φαμιλιάρ, εκπρόσωπος της οικογένειας Μάρκες.
news247.gr Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Ρόιτερς