Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

ΑΝΤΖΕΛΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ : Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΣΚΛΗΡΟ "ΣΠΟΡ"...

Η συνέντευξη της Άντζελας Γκερέκου  ΒΗΜΑgazino

Οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το ΠαΣοΚ σε δυσχερή θέση. Είχατε ανέκαθεν μια ιδιοσυγκρασιακή σχέση με το κόμμα - έχετε παραιτηθεί, έχετε διαγραφεί από την ΚΟ, έχετε επιστρέψει… Έχετε κάποιο σχόλιο για τη σημερινή κατάστασή του;
Κατά τη γνώμη μου το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να πληρώνει, περισσότερο απ’ ότι του αναλογεί, το κόστος δύσκολων επιλογών. Όταν παίρνεις, έστω από ανάγκη, αποφάσεις που δεν τις πιστεύεις, αυτό σου γυρίζει μπούμερανγκ…

Υπάρχει πια ακροατήριο;
Το ΠΑΣΟΚ και ο χώρος της  κεντροαριστεράς γενικότερα, έχει κοινό, αλλά αυτή τη στιγμή το κοινό αυτό δεν είναι πρόθυμο να ακούσει.

Γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο;
Οι όποιες προσπάθειες για την ανασυγκρότηση του χώρου σκόνταψαν σε προσωπικές στρατηγικές και εκφυλίστηκαν από την εμμονή στα πρόσωπα. Ο χώρος θα έχει μέλλον εφ’ όσον αποκτήσει ξεκάθαρες απαντήσεις σε μια σειρά ζητήματα και καταφέρει να εκφράσει αποτελεσματικά συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, τους νέους, τις παραγωγικές ηλικίες, τους κοινωνικά αποκλεισμένους.

Θα έχετε σίγουρα παρατηρήσει κατά τον προεκλογικό αγώνα σας ότι η σύνδεση μεταξύ των νησιών του Ιονίου είναι σχετικά άβολη για κατοίκους και ταξιδιώτες.
Τα Ιόνια χρειάζονται ένα περιφερειακό δίκτυο μεταφορών που θα συνδυάζει διαφορετικά μέσα συγκοινωνίας. Τα υδροπλάνα είναι το πιο κατάλληλο μέσο για τις νησιωτικές περιοχές, Μπορούν να πραγματοποιήσουν από επιβατικές και νοσοκομειακές πτήσεις μέχρι πτήσεις έρευνας και διάσωσης.

Σε ποιο σημείο βρίσκεται το θέμα των υδροπλάνων;
Είμαι χαρούμενη που μια προσπάθεια που είχα ξεκινήσει πριν τέσσερα χρόνια ως Υφυπουργός Τουρισμού, σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών, ολοκληρώθηκε πέρυσι με την ψήφιση του θεσμικού πλαισίου. Σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό, αυτό το καλοκαίρι θα έχουμε τις πρώτες πτήσεις υδροπλάνων από Κέρκυρα, Βόλο και Λαύριο ενώ το καλοκαίρι του 2015 θα λειτουργούν περισσότερα από 50 υδατοδρόμια σε όλη τη χώρα.

Ως υφυπουργός Τουρισμού προωθήσατε την άρση του καμποτάζ.
Το καμποτάζ ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την ανάπτυξη της κρουαζιέρας αλλά χρειάζονται κι άλλα.

Υπάρχει κάτι για το οποίο θα πιέσετε τη σημερινή υπουργό στην περίπτωση που εκλεγείτε;
Θα ζητούσα πιο γρήγορες διαδικασίες για την κατασκευή και την αδειοδότηση των τουριστικών λιμανιών στα Ιόνια, με δεδομένο ότι η στήριξη του θαλάσσιου τουρισμού, κυρίως της κρουαζιέρας και του ιστιοπλοϊκού τουρισμού, είναι από τις προτεραιότητές μας.

Η Κεφαλονιά επλήγη από τους πρόσφατους σεισμούς. Τι εικόνα έχετε;
Όπως διαπίστωσα κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου, τα προβλήματα είναι πολλά και επείγοντα, ιδιαίτερα στο Ληξούρι και την ευρύτερη περιοχή της Παλικής. Δημόσια κτίρια, όπως το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο και η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές μετά τους τελευταίους σεισμούς.

Ποια είναι η κατάσταση στον οικισμό εργατικών κατοικιών;
Έχει καταστραφεί ολοσχερώς και οι κάτοικοί του φιλοξενούνται σε φίλους και συγγενείς. Ο σεισμός αποκάλυψε κακοτεχνίες που δε λύνονται με μπαλώματα, αλλά με συνολική ανοικοδόμηση των κατοικιών η οποία πρέπει να επιχορηγηθεί στο 100% της αξίας τους.

Πώς θα συμβάλει η περιφέρεια στην αντιμετώπιση των προβλημάτων;
Η αποκατάσταση των ζημιών στο οδικό δίκτυο, τις κατοικίες, τις δημόσιες υπηρεσίες προϋποθέτει τη συνεργασία Δήμου, Περιφέρειας και συναρμόδιων Υπουργείων. Η περιφέρεια πρέπει να εξαντλήσει κάθε αρμοδιότητα που διαθέτει για το σκοπό αυτόν.

Παραιτηθήκατε από τη θέση του υφυπουργού Τουρισμού το 2010 εξ αιτίας ενός φορολογικού σκανδάλου στο οποίο ενεπλάκη ο σύζυγός σας…
Επιτρέψτε μου να σας διορθώσω. Ο σύζυγός μου έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη, όπως ο κάθε Έλληνας πολίτης, πολύ πριν την κοινή μας ζωή, προκειμένου να εκθέσει τις απόψεις του για μια πολύ συγκεκριμένη φορολογική υπόθεση. Αυτό ήταν γνωστό και στο ΠΑΣΟΚ, από την πρώτη ημέρα που μου προτάθηκε να πολιτευτώ.

Η υπόθεση, όμως δημοσιοποιήθηκε λίγους μήνες μετά την ανάληψη του υπουργείου.
Ο τρόπος και ο χρόνος που δημοσιοποιήθηκε η υπόθεση του συζύγου μου υπέκρυπτε σαφώς πολιτική σκοπιμότητα. Παραιτήθηκα επειδή δεν ήθελα να δώσω την παραμικρή λαβή για να χτυπηθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Φοβάστε τα χτυπήματα “κάτω από τη μέση” σε αυτόν τον αγώνα σας;
Τα αναμένω, αλλά δεν τα φοβάμαι. Θα έλεγα περισσότερο υποδηλώνουν φόβο και απουσία πολιτικών επιχειρημάτων από τη μεριά των εμπνευστών τους. Εγώ δεν μπήκα ούτε πρόκειται να μπω σε αυτή τη διαδικασία. Και αυτό ο κόσμος, νομίζω, το έχει αναγνωρίσει...

Θα υποβάλλατε παραίτηση από τη βουλευτική ιδιότητα όπως έκαναν η κυρία Δούρου και ο κ. Σπηλιωτόπουλος σε ένδειξη αφοσίωσης στην τοπική αυτοδιοίκηση;
Τι σχέση έχει η επάρκειά μου να διεκδικήσω την Περιφέρεια με τη βουλευτική μου ιδιότητα; Δηλαδή θα ήμουν καταλληλότερη για τη θέση εάν παραιτούμουν από βουλευτής; Είναι ένα ξεπερασμένο τρικ δημιουργίας εντυπώσεων. Η παραίτηση είναι μια συμβολική πράξη αφοσίωσης. Προσέξτε, συμβολική.

Δε φανερώνει αφοσίωση;
Το ενδιαφέρον για την αυτοδιοίκηση αποδεικνύεται με την ανάδειξη και την επίλυση τοπικών θεμάτων, από οποιαδήποτε θέση.

Με ποιο τρόπο το αποδεικνύετε εσείς;
Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στις παρεμβάσεις μου ως βουλευτού για να διαπιστώσει ότι, τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια, οι περισσότερες αφορούν τοπικά θέματα. Όχι μόνο της Κέρκυρας αλλά και των Ιόνιων νησιών γενικώς. Ποιος, λοιπόν, μπορεί να αμφισβητήσει την αφοσίωσή μου στην περιοχή; Ο κόσμος με έχει τιμήσει με την ψήφο του για να τον εκπροσωπήσω στη Βουλή. Και αυτό θα συνεχίσω να κάνω, μέχρις ότου, και εφ’ όσον, αποφασίσει διαφορετικά, επιβραβεύοντας την πρωτοβουλία μου να διεκδικήσω την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Είστε τοπικίστρια;
Καθένας από εμάς έχει, λιγότερο, ή περισσότερο,  συναισθηματικούς δεσμούς με τον τόπο καταγωγής του και δεν αποτελώ εξαίρεση. Άλλο όμως αυτό και άλλο ο τόπος καταγωγής να γίνεται το υπέρτατο κριτήριο με το οποίο αξιολογούνται και κρίνονται τα πάντα: άνθρωποι, σχέσεις, προβλήματα.

Ποιον λόγο θα δίνατε σε κάποιον να προτιμήσει τα νησιά του Ιονίου έναντι εκείνων του Αιγαίου για τις διακοπές του;
Αν και δεν μπορώ να είμαι αντικειμενική στο ερώτημά σας, θα πρότεινα σε κάποιον το Ιόνιο για να δει ένα σταυροδρόμι πολλών και διαφορετικών πολιτισμών που αποτυπώνεται στην αρχιτεκτονική, τις τέχνες - κυρίως τη μουσική -, στα γράμματα, στα ήθη και στα έθιμα. Για το φυσικό περιβάλλον που παντρεύει τις καταπράσινες ενδοχώρες με τα γαλάζια νερά. Για τα μοναδικά προϊόντα και τη γαστρονομική παράδοση. Και για το ιδιαίτερο ταμπεραμέντο των ανθρώπων.

Οι δύο προηγούμενες δραστηριότητές σας, η ηθοποιία και η αρχιτεκτονική, περιλαμβάνουν δημιουργικότητα και κάποια τρέλα. Έχετε αισθανθεί κάποιες στιγμές να “στεγνώνετε” συναισθηματικά τα δέκα χρόνια που ασχολείστε με την πολιτική;
Σίγουρα. Άλλωστε η πολιτική είναι «σκληρό» σπορ. Έχει από τη φύση της εντάσεις και υφέσεις, νίκες και ήττες. Κάθε φορά όμως βρίσκω τον τρόπο για να γεμίσω με έμπνευση και δύναμη και να συνεχίσω... 

Διατηρείτε τη ματαιοδοξία του ηθοποιού και στην πολιτική;
Από τα χαρακτηριστικά του ηθοποιού που φέρνω στην πολιτική επιλέγω την ευαισθησία, τη σύνθεση και τη δημιουργικότητα. Την «άλλη ματιά».