Τρίτη 15 Απριλίου 2014

ΚΕΡΚΥΡΑ : ΤΟ "ΜΕΓΑΛΟ ΙΟΝΙΟ" ΤΗΣ ΑΝΤΖΕΛΑΣ ΓΚΕΡΕΚΟΥ....

          ...είναι η μεγάλη ελπίδα των Επτανήσων !!!!
                                                                                       Του Nikola Souris

ΤΟ "ΜΕΓΑΛΟ ΙΟΝΙΟ" παρουσίασε σήμερα η Άντζελα Γκερέκου επίλέγονας συμβολικά τον χώρο του ιστορικού αρχείου της Κέρκυρας στο Παλαιό Φρούριο, σε μια κατάμεστη αίθουσα, που καταχειροκροτήθηκε τόσο η ίδια όσο και όλοι οι υποψήφιοι του συνδυασμού της 

Ξεναγήθηκαν από την Διευθύντρια κυρία Πανταζή μαζί με τον κόσμο και τους υποψήφιους στις αίθουσες του ιστορικού αρχείου μετά το τέλος της παρουσίασης 


Αυτοί είναι οι υποψήφιοι του συνδυασμού  "ΜΕΓΑΛΟ ΙΟΝΙΟ",στην Κέρκυρα


·  Ο Δημήτρης Μπιάνκης, Υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας. Είναι δικηγόρος, ελεύθερος επαγγελματίας και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας και έχει υπηρετήσει την τοπική αυτοδιοίκηση από τη θέση του δημοτικού συμβούλου.
·  Ο Γιώργος Ράπτης, Υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας. Είναι οδοντίατρος, με πλούσια πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική δράση, μέλος μεταξύ άλλων της οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα».
·  Ο Γιώργος Τσιλιμιδός, Υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς. Υπηρετεί τη δημόσια εκπαίδευση και η πολύχρονή αυτοδιοικητική διαδρομή του θα είναι πολύτιμη για τη διαχείριση των επειγόντων και μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Κεφαλονιά μας μετά τους σεισμούς.
·  Ο Χάρης Μαρκουτσάς, Υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου. Είναι Πολιτικός Μηχανικός, με βαθιά γνώση του τουριστικού επιχειρείν και εμπειρία σε διαφορετικές βαθμίδες της τοπικής αυτοδιοίκησης
Ο δικηγόρος κ.Λευτέρης Κουλούρης
·  Είναι επίσης μαζί μας η πρώτη ομάδα των ανθρώπων που θα στελεχώσουν τον συνδυασμό μας στην Κέρκυρα:
     Η Αμαλία Αυγερινού, Πρόεδρος Συλλόγου Ατόμων με Μεσογειακή Αναιμία
·         Η Μποριάννα Βασίλεβα - Ανδριώτη, Ξενοδοχοϋπάλληλος
·         Ο Χάρης Γιώτης, Συνταξιούχος, πρώην Αστυνομικός Διευθυντής
·         Η Πίτσα Γκίκα, Νοσηλεύτρια
·         Ο Γιώργος Γουδέβενος, Οστεοπαθολόγος και Φυσιοθεραπευτής
·         Ο Τάσος Διαβάτης, Επιχειρηματίας Τουρισμού
          Ο  Νίκος Δημητρόπουλος, Εκπαιδευτικός

·         Ο Λευτέρης Κουλούρης, Δικηγόρος
·         Η Ελένη-Μαρία Κουρή, Πτυχιούχος Οικολογικής και Βιολογικής Καλλιέργειας
·         Ο Αντώνης Κούστας, Αγρότης
·         Η Τόνια Κυανούρα-Καρδάμη, Ιδιωτική Υπάλληλος, Διευθύντρια υποκαταστήματος πολυεθνικής εταιρείας
·         Ο Βασίλης Λαοπόδης, Πρόεδρος της CULTUREPOLIS
·         Η Βάσια Μάνδυλα, Καθηγήτρια Φιλολογίας Ιταλικών
·         Ο Γιάννης Μαρουλάκης, Εκπαιδευτικός
·         Ο Τάσος Μπούας, Ξενοδοχοϋπάλληλος                   
·         Ο Κώστας Σαλβάνος, Επιχειρηματίας
·         Η Βασιλική Σκάγια, Τουριστική Πράκτορας
·         Η Ελίνα Σκληρού, Οικονομολόγος
·         Ο Κώστας Τσιριγγάκης, Φωτογράφος, Πρόεδρος του Συλλόγου Ορθοπεταλιά και ιδρυτικό Μέλος των   Καντουνίστας
·         Ο Σωκράτης Χαλκιόπουλος, Ξενοδοχοϋπάλληλος
·         Ο Σταμάτης Χανδρινός, Ηλεκτρολόγος
·         και ο Θανάσης Χονδρογιάννης, Δικηγόρος
·  Σε αυτές τις εκλογές μας δίνεται η ευκαιρία να δείξουμε πώς μια από τις πιο ευλογημένες αλλά και παραμελημένες από την κεντρική διοίκηση περιοχές της χώρας μπορεί να εξελιχθεί σε μια από τις πιο δυναμικά αναπτυσσόμενες περιοχές της Ελλάδας.
·   Έναν τόπο που θα δίνει πραγματικές ευκαιρίες στους ανθρώπους του. Ιδιαίτερα στους νέους και στις νέες, την πιο μορφωμένη γενιά που γνώρισε ο τόπος μας, ώστε να μπορούν να βρουν αξιοπρεπή και ανθεκτική στο χρόνο εργασία ή να ξεκινήσουν τη δική τους δουλειά.

·   Επιλέξαμε να ονομάσουμε το συνδυασμό μας Μεγάλο Ιόνιο. Γιατί θέλουμε να εκφράσουμε την μεγάλη ιστορία του τόπου. Γιατί πιστεύουμε στις τεράστιες δυνατότητες των Ιονίων. Γιατί οραματιζόμαστε ένα πρότυπο ανάπτυξης και ευημερίας, που αγκαλιάζει όλα τα Ιόνια, όλους τους ανθρώπους του. Κάποτε γράψαμε ιστορία, δείχνοντας στην Ελλάδα το δρόμο για να γίνει ένα σύγχρονο κράτος. Ενώνοντας τις δυνάμεις μας μπορούμε να δημιουργήσουμε ξανά ένα «Μεγάλο Ιόνιο»!

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ Α. ΓΚΕΡΕΚΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ «ΜΕΓΑΛΟ ΙΟΝΙΟ»

·  Η περιφερειακή αυτοδιοίκηση διαθέτει σημαντικές αρμοδιότητες που, αν αξιοποιηθούν, μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη και την ευημερία των τοπικών κοινωνιών. Σε μερικές μάλιστα περιπτώσεις, μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα από ότι η κεντρική διοίκηση, στην οποία συχνά απευθυνόμαστε.
·  ·Η αυτοδιοίκηση, όμως, δεν είναι ένα απρόσωπο σύστημα. Η αυτοδιοίκηση είμαστε και εμείς. Αυτό κρίνεται κατά τη γνώμη μου στις εκλογές του Μαΐου. Η ευκαιρία να στηριχθούμε στις δυνάμεις μας για να αλλάξουμε τη ζωή μας προς το καλύτερο. Και έχοντας κατά νου ότι το Ιόνιο είναι ένας τόπος με τεράστιες δυνατότητες.
·  Μπορούμε να τα καταφέρουμε, ακολουθώντας το δρόμο της συνεργασίας, της συνεννόησης της συμφωνίας: Αυτός είναι ο δρόμος που θέλουμε ν’ ακολουθήσουμε, και σε αυτή τη λογική θέτουμε τον συνδυασμό μας στην κρίση των πολιτών. Θέλουμε να εκφράσουμε ανθρώπους που προέρχονται από διαφορετικές αφετηρίες, αλλά οι πορείες τους συναντώνται στο ίδιο σταυροδρόμι: την αγάπη, την πίστη και το ενδιαφέρον για τον τόπο τους.
·  Για να γίνει αυτό, χρειάζεται ένας συνεκτικός ιστός. Ένα πρακτικό σχέδιο, κατανοητό σε όλους, με μπροστάρηδες τα πιο δυναμικά κομμάτια της κάθε τοπικής κοινωνίας.
·  Θέλουμε να ενθαρρύνουμε και να στηρίξουμε συνέργειες μεταξύ της ντόπιας
Συνάντηση με το μέλον
παραγωγής, του Πολιτισμού και του Τουρισμού, που είναι και πρέπει να παραμείνει το θεμέλιο της Ιόνιας οικονομίας. Μεταξύ επιχειρήσεων του ιδίου κλάδου ή και επιχειρήσεων διαφορετικών κλάδων, προτείνοντας νέα προϊόντα, νέες υπηρεσίες, ή νέους τρόπους προώθησης. Η Περιφέρεια είναι αυτή που συντονίζει, που οργανώνει που καθοδηγεί αυτά τα σχήματα συνεργασίας. Είτε με τεχνογνωσία, είτε με διοικητική υποστήριξη, είτε με χρηματοδότηση. Στη δική μας αντίληψη, η Περιφέρεια είναι αρωγός της πρωτοβουλίας. Όχι της ατομικής, ο καθένας μόνος του, αλλά της συλλογικής.
·   Η πρόταση αυτή συμπυκνώνει τη φιλοσοφία των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που καλούμαστε να διαχειριστούμε τα επόμενα χρόνια: την οριζόντια και κάθετη δικτύωση, την συνέργεια μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Ακόμη, την έξυπνη εξειδίκευση, που μάλιστα αποτελεί προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση από τα Διαρθρωτικά Ταμεία.
·  Και τα εργαλεία, οι πηγές χρηματοδότησης που έχουμε στη διάθεσή μας, δεν περιορίζονται μόνο στο Περιφερειακό Πρόγραμμα των Ιονίων ή τα Τομεακά Προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ, που  θα λέγεται Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης.
·  Είναι και τα προγράμματα της ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε., και το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής και τα προγράμματα εδαφικής συνεργασίας, όπως το MED και το ENPI-MED. Υπάρχουν επίσης και τα προγράμματα Ευρωπαϊκής Γειτονίας, με τα οποία μπορούν να ενισχυθούν οι υπάρχουσες συνεργασίες της Περιφέρειας με γειτονικές χώρες που βρίσκονται σε προ-ενταξιακό καθεστώς. Είναι, ακόμη, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που μπορεί να εξασφαλίσει χαμηλότοκα δάνεια για μεγάλα αναπτυξιακά έργα.
·   Έχουμε την πολυτέλεια να μην αξιοποιήσουμε όλα αυτά τα εργαλεία, όλους αυτούς τους χρηματοδοτικούς πόρους; Μπορούμε να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να χάσουμε άλλη μία τέτοια ευκαιρία;
·  Τις επόμενες ημέρες θα είμαστε σε θέση να σας δώσουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα για τις δράσεις που σκοπεύουμε ν’ αναλάβουμε προκειμένου να αξιοποιήσουμε όλες αυτές τις ευκαιρίες που μας δίνονται. 
·  Σε αυτή την προσπάθεια που ξεκινάει, εφ’ όσον οι πολίτες επιλέξουν να ευδοκιμήσει, ενώνουν τις δυνάμεις τους άνθρωποι από διαφορετικούς χώρους. Που έχουν τη θέληση να προσφέρουν, πέρα από ταμπέλες και προκαταλήψεις. Που ήδη ξεχωρίζουν, ο καθένας στον τομέα του, για την επαγγελματική διαδρομή, την κοινωνική προσφορά, τις φρέσκιες ιδέες. Που στέκονται οι ίδιοι ως θετικό πρότυπο γι’ αυτό που θέλουμε να κάνουμε. Αυτά είναι εφόδιά τους, και με αυτά κατεβαίνουν για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των συμπολιτών τους. Ανταποκρινόμαστε στην πράξη στο αίτημα της κοινωνίας για υπέρβαση των διαχωριστικών γραμμών, για ανανέωση. Και ελπίζουμε ότι η κοινωνία θα ανταμείψει την επιλογή μας. Είναι τιμή για εμένα που αποδέχθηκαν την πρόσκλησή μου και τους ευχαριστώ από την καρδιά μου.
Η ξενάγηση από την διευθυντρια του Ιστορικού Αρχείου της Κέρκυρας κ. Πανταζή