Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

ΙΠΤΑΜΕΝΟ...ΠΟΔΗΛΑΤΟ !!!


Iπτάμενο… ποδήλατο
Τσέχοι ερευνητές παρουσίασαν μία αρκετά επαναστατική πρόταση για την μετακίνηση στο μέλλον, το ιπτάμενο ποδήλατο.
Το εν λόγω δίκυκλο, βάρους 95 κιλών, είναι τηλεχειριζόμενο, ηλεκτροκίνητο και μπορεί να αιωρηθεί λίγα μέτρα πάνω από το έδαφος για χρονικό διάστημα πέντε λεπτών. Φέρει για οδηγό μία κούκλα- dummy (καθώς δεν θεωρείται αρκετά ασφαλής για άνθρωπο- ποδηλάτη) και στις δοκιμές του κατάφερε να απογειωθεί, να πετάξει και να προσγειωθεί μέσα σε ένα χώρο έκθεσης στην Πράγα.
Το ιπτάμενο μοτοποδήλατο κινείται χάρη σε δύο ηλεκτροκίνητους έλικες μπροστά, δύο πίσω, και έναν σε κάθε πλευρά.
Όσον αφορά τις πιθανές πρακτικές χρήσεις του, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από κάθε οδηγό δικύκλου ο οποίος, πολύ απλά, θα ήθελε να αποφύγει την κίνηση, ή έστω κάποια αποκλεισμένα σημεία. Παρόλα αυτά, δεν ενδείκνυται για εκτεταμένη χρήση: ο οδηγός δεν μπορεί να πραγματοποιήσει όλη τη διαδρομή του πετώντας, καθώς οι μπαταρίες διαρκούν μόνο για μερικά λεπτά (3 με 5).
Το ιπτάμενο μοτοποδήλατο, υπό το όνομα Design Your Dreams Flying Bike, κατασκευάστηκε από την Duratec Bicycles σε συνεργασία με άλλες δύο τσέχικες εταιρείες, τις Technodat και Evektor. Για την κατασκευή του χρειάστηκε ένας χρόνος. Εκτιμάται πως το φθινόπωρο θα είναι έτοιμη μία έκδοση η οποία θα μπορεί να πιλοταριστεί από άνθρωπο- οδηγό. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του βρίσκονται εύκολα στο εμπόριο, κρατώντας το κόστος του σχετικά χαμηλό.
Όσον αφορά τα πλέον «δύσκολα» τμήματα μίας πτήσης – την απογείωση και την προσγείωση-, ο χειριστής θα διευκολύνεται από ειδικό σύστημα σταθερότητας, ενώ ο έλεγχός του θα είναι «fly-by-wire» (όπως στα σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη), για να παραμένει ανεπηρέαστος από εξωτερικούς παράγοντες.
Όπως δήλωσαν οι δημιουργοί του, η έμπνευση προήλθε από δύο τσέχικα έργα επιστημονικής φαντασίας: μία σειρά βιβλίων του Τζάροσλαβ Φογκλάρ σχετικά με ένα αγόρι με ένα ιπτάμενο ποδήλατο και μία ταινία του 1966 του Καρέλ Ζεμάν, βασισμένη σε βιβλίο του Ιουλίου Βερν. Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το ιπτάμενο ποδήλατο, ακόμα και όταν ολοκληρωθεί, δεν θα διατεθεί προς πώληση, καθώς τους αρκεί το να καταφέρουν να κάνουν τα παιδικά τους όνειρα πραγματικότητα.
Σε διαφορετικό πλαίσιο, αλλά πάντα στο χώρο του ποδηλάτου, ο Βρετανός εφευρέτης/ δημιουργός βίντεο Κόλιν Φούρζε, δημιούργησε ένα «ποδήλατο-τζετ», το οποίο μπορεί να μην πετάει, αλλά είναι εξοπλισμένο με έναν ογκώδη αεριωθούμενο κινητήρα. Ο ίδιος το χαρακτηρίζει ως «το πιο επικίνδυνο ποδήλατο που έχει κατασκευαστεί ποτέ».
Δείτε το βίντεο



enikos.gr