Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Ο ΤΡΕΠΕΚΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

ΚΕΡΚΥΡΑ
Η σημερινή, παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών, δε μπορεί να είναι τίποτα άλλο, παρά αφορμή για έντονο προβληματισμό.  
Ημέρα περισυλλογής και χρέους απέναντι στους  νέους, για το πώς μπορεί ο καθένας από εμάς,  να συμβάλει στην καταπολέμηση της μάστιγας των ναρκωτικών.
 
Η οικονομική  κρίση που βιώνει ο ελληνικός Λαός, η συνεχώς αυξανόμενη ανεργία, η ανέχεια και η συρρίκνωση των κοινωνικών δομών, πλήττουν σοβαρά την ψυχοκοινωνική υγεία.
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, το ...

...πρόβλημα της χρήσης διογκώνεται, λαμβάνει διαστάσεις και στην περιοχή μας και αποδεικνύεται πλέον με δραματικό τρόπο ότι απαιτούνται άμεσα μέτρα.

Επί σειρά ετών η πολιτεία εναπόθεσε την αντιμετώπιση του προβλήματος στην Ελληνική Αστυνομία. Όμως η αντιμετώπιση είναι υπόθεση της ίδιας της πολιτείας και ολόκληρης της κοινωνίας.

Τα στοιχεία όπως αυτά παρουσιάζονται είναι αμείλικτα. Το φαινόμενο προσλαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις.  Είναι απαραίτητο, όλοι μαζί, κεντρική πολιτεία, φορείς, πολίτες, να ενώσουμε τις δυνάμεις  και με σωστό σχεδιασμό, μέσα από συλλογικές δράσεις και πρωτοβουλίες, να δημιουργήσουμε  ένα ενιαίο  μέτωπο  για την αντιμετώπιση του.

Σ’ αυτή την κρίσιμη στιγμή θεωρούμε, ότι είναι απαραίτητη η στήριξη όλων των δομών ψυχικής υγείας, προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν να προσφέρουν στήριξη και ενδυνάμωση των πολιτών και των κοινωνικών ομάδων που τη χρειάζονται.

Το τελευταίο διάστημα, τα Κέντρα Πρόληψης καταβάλλουν τεράστιο αγώνα για να μπορέσουν να συνεχίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία τους, παρά τη συνεχή υποχρηματοδότηση και την εργασιακή ανασφάλεια που βιώνουν.

Ιδιαίτερα οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και τα προγράμματα πρόληψης και θεραπείας των εξαρτήσεων, δίνουν αγώνα επιβίωσης και χρειάζεται να υποστηριχθούν από την Πολιτεία καθώς έχει φανεί ότι ένας χρήστης παραμένοντας εξαρτημένος κοστίζει 6 φορές περισσότερο από τη λειτουργία προγραμμάτων πρόληψης, απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης.

Την  ώρα που η κατάσταση με τα ναρκωτικά συνεχώς επιδεινώνεται, δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών μιλούν για σενάρια συγχώνευσης του ΚΕΘΕΑ με τον ΟΚΑΝΑ, θυμίζοντας, ακόμα μια φορά, ότι ο χώρος της κοινωνικής φροντίδας και οι αδύναμες ομάδες  είναι ο εύκολος στόχος των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής.  Αυτές οι πρόχειρες,  αποφάσεις λογιστικού τύπου , μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνες,  με μεγαλύτερο  κοινωνικό και οικονομικό κόστος απ’ ό,τι όφελος.

Σε τοπικό επίπεδο, στηρίζουμε το δικό μας Κέντρο Πρόληψης, τη ΔΗ.ΜΟ.Π. «Ν. Μώρος», που με το πλούσιο έργο της, συνεχίζει να προσφέρει στην τοπική κοινωνία δωρεάν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.

Απεξάρτηση και κοινωνική φροντίδα δεν σημαίνουν μόνο επιστροφή στη ζωή για τους χρήστες ουσιών αλλά και μια κοινωνία με μεγαλύτερη συνοχή, μεγαλύτερη ασφάλεια και λιγότερες δαπάνες για όλους.
Σήμερα παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών, ας προβληματιστούμε,  για να κάνουμε όλοι κάτι παραπάνω  από όσα  έγιναν μέχρι τώρα.