Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Η ΚΕΡΚΥΡΑ ΚΑΙ Η ΒΗΘΛΕΕΜ....

...της Πενσυλβάνια (ΗΠΑ) με  μια λαμπρη τελετή!
Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί η τελετή της υπογραφής συμφώνου συνεργασίας μεταξύ της Κέρκυρας και της πόλης Βηθλεέμ της Πενσυλβάνια (ΗΠΑ). Το πρωτόκολλο συνεργασίας υπέγραψαν οι Δήμαρχοι Κέρκυρας Γιάννης Τρεπεκλής και Βηθλεέμ John Callahan, σε συνέχεια του αντίστοιχου πρωτοκόλλου που υπεγράφη στις 25/3/2013 στην πόλη Βηθλεέμ.

Μετά την ανάγνωση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για την αδελφοποίηση των δύο πόλεων τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος Κέρκυρας Γιάννης Τρεπεκλής, καλωσορίζοντας τον κ. Callahan στην Κέρκυρα και ευχαριστώντας τον για...

... την θερμή φιλοξενία που είχε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αμερικανική πόλη.

P1010868.JPG
«Με την σημερινή τελετή επισφραγίζουμε και επιβεβαιώνουμε τη φιλία, την αλληλεγγύη και την αμοιβαία στήριξη των δύο πόλεων, στους τομείς της οικονομίας, του τουρισμού, του πολιτισμού, της κοινωνικής συνοχής και της ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών. Η υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας ανάμεσά μας έχει ιδιαίτερη σημασία για τις τοπικές κοινωνίες. Λόγω της δύσκολης συγκυρίας και της οικονομικής κρίσης, που πλήττει όλους τους λαούς, οι πολίτες προσβλέπουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να δώσει λύση στα προβλήματά τους.
P1010852.JPGΠρος αυτή την κατεύθυνση βρίσκεται και η προσπάθεια που καταβάλλουμε με το Δήμαρχο Κάλαχαν. Γιατί πιστεύω σταθερά στη Διπλωματία των Πόλεων και στην αναγκαιότητα της ανάπτυξης σχέσεων για τη συνεργασία και την οικονομική ανάκαμψη των πολιτών» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τρεπεκλής.

P1010875.JPGΟ Δήμαρχος Κέρκυρας αναφερόμενος στα κοινά σημεία των δύο πόλεων επεσήμανε: «Η Κέρκυρα είναι πόλη ενταγμένη στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο και η Βηθλεέμ ακολουθεί τα βήματά μας για να ενταχθεί κι εκείνη στον κατάλογο των μνημείων.
Πόλεις με έντονο το στοιχείο της πολιτιστικής παράδοσης και κουλτούρας.
P1010872.JPGΗ Κέρκυρα με τις Φιλαρμονικές, τις χορωδίες, τα χορευτικά συγκροτήματα και την, παγκοσμίως γνωστή, παράδοση στην μουσική και η Βηθλεέμ με το ποιοτικό Μουσικό Φεστιβάλ που πραγματοποιείται με μεγάλη επιτυχία, ενώνουν τις δυνάμεις τους για πολιτιστικές ανταλλαγές και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η εκπαίδευση είναι ακόμη ένα στοιχείο που μας ενώνει.
P1010879.JPGΣτην Κέρκυρα λειτούργησε το πρώτο πανεπιστημιακό Ίδρυμα της Ελλάδας και η παράδοση στα γράμματα συνεχίζεται επάξια από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο που λειτουργεί σήμερα. Αντίστοιχα, στην Βηθλεέμ έχουν την έδρα τους Πανεπιστήμια μεγάλου ακαδημαϊκού κύρους, με σημαντική προσφορά στην παιδεία.
Η συνεργασία των Πανεπιστημίων των δύο πόλεων βρίσκεται στα σχέδια μας, για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ ακαδημαϊκών και φοιτητών».

Ο Δήμαρχος Κέρκυρας αναφέρθηκε στον συνδετικό κρίκο των ομογενών, κυρίως από τα Διαπόντια Νησιά, που κατοικούν μόνιμα στη Βηθλεέμ, αποτελώντας μια ισχυρή κοινότητα, με παρεμβάσεις και δραστηριότητες στην περιοχή τους.
trepeklis_callahan_mitropolitis.jpg«Μέσα από την Εκκλησία και τις δραστηριότητές της οι Έλληνες της Αμερικής κρατούν ψηλά τη σημαία της Ορθοδοξίας και της πατρίδας μας, διατηρούν ζωντανή την ελληνική γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμα και τον πολιτισμό μας.
Είμαστε υπερήφανοι για τους ομογενείς μας, που σήμερα αποτελούν μοχλό ανάπτυξης της δεύτερης πατρίδας τους και διαπρέπουν στις επιστήμες, το εμπόριο και πολλοί από αυτούς και στην πολιτική.
Εμείς ακολουθούμε τα βήματα εκείνων των Κερκυραίων, που ακολουθώντας τα κύματα μετακινήσεων του λαού μας, εγκαταστάθηκαν στη Βηθλεέμ βρίσκοντας φιλόξενο έδαφος. Σίγουρα έχουμε να μάθουμε πολλά από εκείνους, στον τομέα της συνεργασίας και της κατανόησης των λαών», δήλωσε χαρακτηριστικά, ευχαριστώντας παράλληλα και τον συμπατριώτη μας, ομογενή Βασίλη Αργυρό, για την πολύτιμη βοήθειά του σε αυτή την συνεργασία των δύο πόλεων.

Τέλος ο Δήμαρχος έκανε ειδική αναφορά στον τουρισμό τονίζοντας: «Γνωρίζετε ότι η Κέρκυρα είναι μια πόλη, που η κύρια πηγή εσόδων της προέρχεται από τον τουρισμό.  Διαπίστωσα ότι είναι πολύ εύκολο να ταξιδέψει κανείς από την Αμερική στην Κέρκυρα, καθώς το νησί συνδέεται αεροπορικά με όλες τις πρωτεύουσες της Ευρώπης. Έτσι μπορεί να υπάρχει ρεαλιστικό αποτέλεσμα σε αφίξεις επισκεπτών από την Αμερική, καθώς για παράδειγμα ένας Αμερικανός τουρίστας μπορεί να ταξιδέψει από την Νέα Υόρκη στο Λονδίνο και από εκεί σε 2 ώρες να βρεθεί, αεροπορικά, απευθείας στην Κέρκυρα.
Θέλω μέσα από τη συνεργασία μας αυτή και τους στενούς δεσμούς φιλίας που μας ενώνουν κύριε Δήμαρχε της Βηθλεέμ να συμβάλλετε κι εσείς, ώστε να περάσουμε σε όλους τους Αμερικανούς το μήνυμα ότι η Κέρκυρα είναι ένας φιλόξενος και ασφαλής προορισμός».

«Η Κέρκυρα είναι μια ζεστή αγκαλιά που δεν σε αφήνει να φύγεις» ανταπάντησε στο δικό του χαιρετισμό ο Δήμαρχος Βηθλεέμ John Callahan, διαβεβαιώνοντας το Δήμαρχο Γιάννη Τρεπεκλή ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την προβολή της Κέρκυρας στην Αμερική. «Εγώ ο ίδιος θα δημιουργήσω τις κατάλληλες συνθήκες για να ταξιδέψουν οι συμπατριώτες μου, είτε αεροπορικά είτε με κρουαζιέρα στην Κέρκυρα για να δουν από κοντά πόσο όμορφος τόπος είναι και πόσο όμορφοι είναι οι άνθρωποι» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Callahan.
Ο Δήμαρχος της Βηθλεέμ αναφέρθηκε επίσης στην Ομογένεια και δήλωσε τη στήριξή του ενώ τόνισε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα σχεδιάζουν με το Δήμαρχο Κέρκυρας πολιτιστικές ανταλλαγές προκειμένου να έρθουν πιο κοντά οι δύο λαοί.

Την τελετή χαιρέτισε και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κέρκυρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, ο οποίος μάλιστα τίμησε τον Αμερικανό Δήμαρχο με το Χρυσό Σταυρό του Αγίου Σπυρίδωνα, για την στήριξή του στον ελληνισμό της Αμερικής. Ο Σεβασμιότατος δήλωσε την ευχαρίστησή του για το πρωτόκολλο συνεργασίας των δύο πόλεων, ενημερώνοντας ότι και ο ίδιος είχε επισκεφθεί την Βηθλεέμ πριν από χρόνια προκειμένου να γνωρίσει τους ομογενείς, κερκυραίους στην καταγωγή.

P1010867.JPGΞεχωριστή νότα στην εκδήλωση έδωσαν η Δημοτική Χορωδία «Σαν Τζιάκομο» και χορευτικό τμήμα του Λαοδάμαντα που ενθουσίασαν τους συμμετέχοντες και έδωσαν «κερκυραϊκό χρώμα» στην τελετή. Μάλιστα ο Δήμαρχος Κέρκυρας Γιάννης Τρεπεκλής δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια, προκειμένου «ο πολιτιστικός πλούτος της Κέρκυρας, οι Φιλαρμονικές, οι χορωδίες και τα χορευτικά μας συγκροτήματα να παρουσιαστούν σε όσα το δυνατόν περισσότερα μέρη. Γιατί πιστεύω ότι είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές του τόπου μας», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.


Η τελετή ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και των ΗΠΑ και την ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.