Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ !

Το φεγγάρι θα απέχει 356.991 χιλιόμετρα από τον πλανήτη μας και έρχεται δύο μόλις μέρες μετά το θερινό ηλιοστάσιο της 21ης Ιουνίου (η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου), με το οποίο εγκαινιάστηκε και επισήμως το καλοκαίριΣτο κοντινότερο σημείο της από τη Γη θα βρίσκεται η πανσέληνος της Κυριακής 23 Ιουνίου, και θα είναι η μεγαλύτερη του έτους.
Το φεγγάρι θα απέχει 356.991 χιλιόμετρα από τον πλανήτη μας και έρχεται δύο μόλις μέρες μετά το θερινό ηλιοστάσιο της 21ης Ιουνίου (η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου), με το οποίο εγκαινιάστηκε και επισήμως το καλοκαίρι.
Η επόμενη φορά που η πανσέληνος θα φτάσει σε παρόμοιο μέγεθος, θα είναι στις ...

...10 Αυγούστου 2014, όταν η απόσταση Γης-Σελήνης θα είναι 353.800 χιλιόμετρα.
Σύμφωνα με τους αστρονόμους, η απόσταση Γης-Σελήνης αυξομειώνεται, επειδή η τροχιά του φεγγαριού γύρω από τον πλανήτη μας είναι ελαφρώς ελλειπτική και δεν διαγράφει πλήρη κύκλο. Σχεδόν μία φορά το χρόνο, όμως, συμβαίνει το περίγειο (η μικρότερη απόσταση της Σελήνης από τη Γη) να συμπίπτει με την πανσέληνο. Στην περίπτωση αυτή, η πανσέληνος φαίνεται περίπου 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη από ό,τι όταν η πανσέληνος συμπίπτει με το φεγγάρι στο απόγειο (τη μεγαλύτερη απόσταση από τη Γη).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ