Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

ΣΚΛΗΡΑΙΝΕΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ...

Από το πρωί «τρώνε πόρτα» οι Αλβανοί στην Κακαβιά
Φωτογραφία για Σκληραίνει στάση η Ελλάδα: Από το πρωί «τρώνε πόρτα» οι Αλβανοί στην Κακαβιά Η κατάσταση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις είναι τεταμένη, ειδικά τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Η Ελληνική πλευρά έχει σκληρύνει τη στάση της και χαρακτηριστικό είναι, ότι από το πρωί έχει απαγορευθεί η είσοδος στην Ελλάδα σε περισσότερους από 100 ανθρώπους μόνο από το συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς. 

Ειδικότερα, ρητή και απόλυτη είναι η απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα σε όσους προέρχονται από το “περίφημο” Λαζαράτι, το χωριό του Αλβανικού νότου που τροφοδοτεί με χασίς...


...ολόκληρη την Ευρώπη.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αλβανικού κράτους, με τον οποίο επικοινώνησε το Epirus Live, εξέφρασε φόβο για αντίποινα της αλβανικής πλευράς, αναφερόμενος, όχι βέβαια στο επίσημο αλβανικό κράτος, αλλά σε παρακρατικούς ή θερμοκέφαλους πολίτες – που πρέπει να σημειωθεί ότι δε λείπουν σε καμία από τις δύο πλευρές. 

Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να κάνουμε στην ώριμη στάση του Γενικού Πρόξενου της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο, του κ. Νικόλαου Κοτροκόη, ο οποίος με νηφαλιότητα και οξυδέρκεια χειρίζεται πραγματικά πρωτόγνωρες, για τα τελευταία χρόνια, καταστάσεις, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ταχύτερη εκτόνωση του κλίματος. Κάτι που δεν είναι εύκολο να κάνει κανείς, ειδικά, όταν έρχεται αντιμέτωπος με τον απόλυτο παραλογισμό: το επίσημο πόρισμα της αλβανικής αστυνομίας απέδωσε την ευθύνη του χθεσινού λιθοβολισμού του Ελληνικού Προξενείου στο Αργυρόκαστρο στο… λάστιχο διερχόμενου αυτοκινήτου που ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα και ατυχώς εκσφενδόνισε πέτρες στις τζαμαρίες του Προξενείου!!! 

Κατά τα λοιπά, η αντίδραση της ελληνικής διπλωματίας είναι για ώρα την χαλαρή, και πέραν του χθεσινού διαβήματος διαμαρτυρίας του Υπουργού Εξωτερικών κ. Βενιζέλου στον Πρέσβη της Αλβανίας στην Ελλάδα κ. Ντερβίση, δεν είχαμε κάτι άλλο. Από την άλλη πλευρά, τόσο ο νυν Αλβανός πρωθυπουργός, κ. Σαλί Μπερίσα, όσο και ο επόμενος, κ. Έντι Ράμα σιωπούν, ενώ ο Δήμαρχος της Πρεμετής απολαμβάνει τις διακοπές του στην Ιταλία. 

Ας ελπίσουμε ότι η λογική θα επικρατήσει το συντομότερο και μετά από την κλιμάκωση των τελευταίων μηνών, με τα γεγονότα σε Κλεισούρα, Φίερι, Χιμάρα και προσφάτως στην Πρεμετή να κλείσει ένας κακός κύκλος έντασης στις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Δυστυχώς, αυτοί που γνωρίζουν όμως, δεν είναι αισιόδοξοι. 

Πηγή:inews.g