Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

ΣΕΝΑΡΙΟ ΦΩΤΙΑ ΓΙΑ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΚΑΙ...

               ...συνταξιούχους
Φωτογραφία για ΣΕΝΑΡΙΟ-ΦΩΤΙΑ ΓΙΑ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ
Στον λαβύρινθο των εξισώσεων και των ποσοστών έχει χαθεί το οικονομικό επιτελείο, που αναζητώντας την νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους, καταλήγει ως φαίνεται σε σενάριο-φωτιά, με φόρο 45% ακόμη και για μεσαία εισοδήματα, ενώ, βάσει των έως τώρα δεδομένων, στους μεγάλους χαμένους - λόγω και των αλλαγών στην χορήγηση οικογενειακών επιδομάτων, θα είναι...

... τρίτεκνοι και πολύτεκνοι, που δηλώνουν μόλις από 11.000 ευρώ και πάνω.
  Σύμφωνα με το σενάριο που όλα δείχνουν πως αποτελεί την τελική πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών στα τρία κόμματα, η νέα κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους θα έχει μόλις τρεις συντελεστές φόρου. 21% για εισοδήματα ως 18.000 ευρώ, 26% από τις 18.000 ως τις 26.000 ευρώ και 45% για εισοδήματα πάνω από 26.000 ετησίως, συντελεστής που σήμερα επιβάλλεται στα πλούσια εισοδήματα, δηλαδή από 100.000 ευρώ και πάνω. Η έκπτωση φόρου που αντικαθιστά το σημερινό αφορολόγητο των πέντε χιλιάδων ευρώ είναι 1.950 ευρώ για όλα τα εισοδήματα
ΘΟΛΟ ΤΟΠΙΟ
Ερώτημα παραμένει αν θα υπάρξει μέριμνα κάλυψης της επιβάρυνσης από την προωθούμενη κατάργηση του πρόσθετου αφορολογήτου των παιδιών, πρόταση του οικονομικού επιτελείου που εξακολουθεί να προκαλεί τριγμούς και έντονες αντιδράσεις και των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Υιοθέτηση του κυρίαρχου σεναρίου που προτείνει το οικονομικό επιτελείο για την φορολόγηση μισθωτών-συνταξιούχων σε συνδυασμό με τις σαρωτικές ανατροπές στο σύστημα χορήγησης οικογενειακών επιδομάτων, θα ευνοήσουν κατά 90 ευρώ μισθωτό με ετήσιο εισόδημα 18.000 ευρώ, θα ωφελήσουν κατά 210 ευρώ μισθωτό με ίδιο εισόδημα κι ένα παιδί και κατά 330 ευρώ κάποιον με δύο τέκνα, όμως θα στερήσουν επιπλέον 2.750 ευρώ συγκριτικά με φέτος, από οικογένεια με εισόδημα 18.000 και τρία παιδιά, με περισσότερες ή πολλαπλάσιες δηλαδή υποχρεώσεις από τις προηγούμενες περιπτώσεις συναδέλφων τους.

  Κι αν στα χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα προκύπτουν, σε κάποιες περιπτώσεις ελαφρύνσεις, για μισθωτούς με μηνιαίο εισόδημα από 1.900 μεικτά και πάνω, ο συντελεστής του 45% που αρχίζει από τα 26.000 ευρώ - βάσει του κυρίαρχου σεναρίου - θεριεύει την φορο-φωτιά για τις οικογένειες με πολλά παιδιά. Μισθωτός με ετήσιες αποδοχές 30.000 ευρώ δίχως τέκνα θα επιβαρυνθεί κατά 390 ευρώ, με ένα παιδί κατά 590 και με δύο παιδιά κατά 790 ευρώ σε σχέση με φέτος, ενώ οι πρόσθετες απώλειες, λόγω φόρων και οικογενειακού επιδόματος, πολλαπλασιάζονται και φθάνουν τα 2.675 ευρώ για μισθωτό με εισόδημα 30.000 που έχει τρία παιδιά.

Η τελική πρόταση του οικονομικού επιτελείου αναμένεται να παρουσιαστεί σε εκπροσώπους των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση σε ραντεβού που έχει κλειστεί για την Τετάρτη.


ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ