Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ EUROGROUP


Φωτογραφία για ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΑΠΟ ΤΟ EUROGROUPΟ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επιβεβαίωσε τη Δευτέρα την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του Eurogroup. Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, είχε εκφράσει και στο παρελθόν την επιθυμία του να αποσυρθεί από την ομάδα του Eurogroup, αλλά εξαιτίας της διαφωνίας των χωρών σχετικά με το ποιος θα τον διαδεχόταν, αποφάσισε να παραμείνει στη θέση μερικούς μήνες ακόμα.

«Ανακοίνωσα στους συνεργάτες μου ότι...

... θα αποχωρήσω από τη θέση του προέδρου του Eurogroup μέχρι το τέλος του έτους ή τις αρχές του επόμενου», ανακοίνωσε τη Δευτέρα από τις Βρυξέλλες ο Γιούνκερ, μετά τη συνεδρίαση των 17 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. «Τους ζήτησα να κάνουν ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να αποφασίσουν για το ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος του Eurogroup».

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβίσι δήλωσε ότι ο Γιούνκερ αρνήθηκε να παραμείνει στη θέση του προέδρου «πέρα από τον Ιανουάριο του 2013». Ο Γιούνκερ κατέχει τη θέση του προέδρου του Eurogroup από το 2005 και αποτέλεσε βασικό παράγοντα στην κρίση χρέους της ευρωζώνης.


Μεταξύ των υποψηφίων για τη θέση είναι ο Μοσκοβίσι και ο Φιλανδός πρωθυπουργός, Γιούρκι Κατάινεν. Ο Μοσκοβίσι δεν έκανε κάποιο σχόλιο τη Δευτέρα για την πιθανή του υποψηφιότητα αλλά τόνισε ότι «τη δουλειά πρέπει να αναλάβει κάποιος με όραμα και ηγετικές ικανότητες».

«Η επιλογή θα είναι μια λεπτή υπόθεση. Κανείς δεν μπορεί να μιμηθεί το μοναδικό ταλέντο του Γιούνκερ. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τον αντικαταστάτη του», δήλωσε ο Μοσκοβίσι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ