Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

ΚΕΡΚΥΡΑ : ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Η Γ.Γ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ....

 ...υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Χ. Αθανασίου απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της Άντζελας Γκερέκου. 




Την πρόθεση του Υπουργείου Εσωτερικών να διατηρήσει τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων αντί της μετατροπής της σε Διεύθυνση του ΥΠ.ΕΣ.
Η βουλευτής Κερκύρας ανέφερε ότι η υποβάθμιση του μόνου αρμόδιου κυβερνητικού φορέα για τις πολιτικές ισότητας των φύλων δεν υπακούει σε πειστικά - πολιτικά, οικονομικά και διοικητικά - κριτήρια. Μια τέτοια επιλογή, τόνισε, αφαιρεί από μια υπηρεσία με συσσωρευμένη εμπειρία και τεχνογνωσία τη δυνατότητα υλοποίησης συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων της Ε.Ε. τα οποία είναι βασικά αναπτυξιακά και χρηματοδοτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων μεταξύ ανδρών κα γυναικών. Πρόσθεσε ότι με την προτεινόμενη στο νέο οργανόγραμμα του ΥΠ.Ε.Σ. κατάργηση της Γενικής Γραμματείας διακινδυνεύεται η προώθηση σημαντικών νομοθετικών πρωτοβουλιών, όπως αυτή για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.  Αντιτίθεται δε στις παρατηρήσεις της Επιτροπής CEDAW του ΟΗΕ που προτρέπει τη χώρα μας να ενδυναμώσει την αυτονομία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και να της παρέχει τους κατάλληλους πόρους ώστε να μπορεί να εργάζεται αποτελεσματικά για την προώθηση της των πολιτικών ισότητας. 
Η κα Γκερέκου αναγνώρισε την ανάγκη αναδιάρθρωσης της δημόσιας διοίκησης και συμμαζέματος των δαπανών υπογραμμίζοντας ότι αυτή, ωστόσο, δε μπορεί να μην έχει πολιτικό κριτήριο. Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε ότι η συρρίκνωση του μόνου μηχανισμού για την ισότητα των φύλων ουσιαστικά καταργεί τις σχετικές πολιτικές, προς όφελος μιας εξοικονόμησης που δεν ξεπερνά τα 50.000 με 70.000 ευρώ το χρόνο. Τέλος υπογράμμισε ότι σήμερα ο ρόλος της Γενικής Γραμματείας Ισότητας είναι ιδιαίτερα κρίσιμος καθώς οι γυναίκες πλήττονται με μεγαλύτερη ένταση και πολλαπλότητα σε περιόδους κρίσης.
Ο κ. Αθανασίου επανέλαβε την πρόθεση του Υπουργείου Εσωτερικών να αναβαθμίσει ουσιαστικά το θεσμικό ρόλο της Γενικής Γραμματείας Ισότητας αναφέροντας ότι η Γενική Γραμματείας Ισότητας των Φύλων δεν καταργείται αλλά αναμορφώνεται, με δομή η οποία θα διασφαλίζει την εκτέλεση του έργου και της αποστολής της. Άφησε δε ανοικτό το ενδεχόμενο να υποστηρίζεται με περισσότερες εκ των μιας Διευθύνσεων.