Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ¨:ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΚΕΥΟΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ...

 …που κάνει επιλογές αλά καρτ αλλά κάνει στρατηγικές εθνικές επιλογές"

Η Ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη, Γραμματέα της ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ στη Συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπή
Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι μια ανάσα για την παράταξη. Παρά το γεγονός ότι προεκλογικά υπήρξαν διάφοροι πολιτικοί αναλυτές αλλά και πολιτικοί μας αντίπαλοι που βιάστηκαν να προγράψουν την πορεία μας, η Παράταξη στάθηκε όρθια. 

Η μαγιά βέβαια υπήρχε. 
Οι κοινωνικές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ είχαν δώσει προηγουμένως δυναμικό παρόν στις εκλογές των επαγγελματικών και κοινωνικών χώρων. Είτε μέσα από μια δημοκρατική συμπαράταξη, είτε μέσα από ευρύτερες συμμαχίες με άλλες παρατάξεις, είτε αυτόνομα όπου δεν υπήρχε ανάλογη διάθεση συνεργασίας. 

Στη ΓΕΣΕΒΕ, στη ΓΣΕΕ, στο Τεχνικό και Οικονομικό Επιμελητήριο, στον ΔΣΑ η παράταξη διατήρησε ή και αύξησε σε κάποιες περιπτώσεις σε μεγάλο βαθμό τις δυνάμεις της, ενώ παράλληλα...

... αναδείχθηκαν πάνω από 200 νέα στελέχη. 
Οι επιτυχίες σε αυτούς τους μαζικούς χώρους ήταν η αφετηρία μας. Και παρά τα αρνητικά δημοσκοπικά ευρήματα που κυριαρχούσαν την προεκλογική περίοδο, καταφέραμε να εκφράσουμε τα κοινωνικά αυτά δίκτυα του ΠΑΣΟΚ σε εκλογική δύναμη. 
Κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια και την κάναμε όλοι μαζί.

  1. Πρώτον, στις εκλογές της Τοπική Αυτοδιοίκησης
Πήγαμε σε εκλογές χωρίς την παλαιοκομματική λογική του χρίσματος. Στηρίξαμε τα αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια που αποτελούνταν από ανθρώπους που αγαπούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και δεν την βλέπουν σαν σκαλοπάτι για τη μετάβασή τους στην κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά θέλουν πραγματικά να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις τοπικές κοινωνίες.

Πολλά στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που προέρχονταν κι αναδείχθηκαν από το ΠΑΣΟΚ και κατά τα προηγούμενα χρόνια επέδειξαν σημαντικό έργο στις θέσεις που ανέλαβαν, επιδοκιμάστηκαν κι αυτή τη φορά από τους συμπολίτες τους στην κάλπη.

Σε πάνω από 120 δήμους το ΠΑΣΟΚ είχε ηχηρή παρουσία με υποψήφιους δημάρχους που συσπείρωσαν γύρω τους δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και πήγαν στη δεύτερη Κυριακή. Ενώ σε 40 δήμους οι υποψήφιοι δήμαρχοι που στηρίχθηκαν τοπικά από τους συντρόφους μας βγήκαν από την πρώτη Κυριακή.

Αντίθετα, οι προσδοκίες των πολιτικών μας αντιπάλων δεν επιβεβαιώθηκαν.
Η επιλογή των αμιγώς κομματικών ψηφοδελτίων έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ τη δυνατότητα να βελτιώσει τα ποσοστά του σε 38 από 56 εκλογικές περιφέρειες. Πέτυχε και μια νίκη στην περιφέρεια της Αττικής. Απέτυχε όμως να αθροίσει τα κοινωνικά του ερείσματα και να μετατρέψει σε πλειοψηφική πολιτική δύναμη τον ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό μέχρι σήμερα προσπαθεί με κάθε τρόπο να συντηρήσει ένα κλίμα “πρόωρων εκλογών” και μια προσδοκία “αλλαγής” σε ενδεχόμενη επικράτησή του. Χωρίς πολιτική ατζέντα, χωρίς προγραμματική ατζέντα, χωρίς εθνικό σχέδιο, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τα πραγματικά ευρωπαϊκά δεδομένα.

Από την άλλη, η Νέα Δημοκρατία έχασε αρκετούς νομούς που παραδοσιακά ανήκαν στη σφαίρα επιρροής της. Η  πτώση της συνολικά στους νομούς κυμάνθηκε μεταξύ 3-11%. Πήρε μεγάλα ποσοστά σε “αστικές περιοχές”, αλλά έχασε σημαντικό κομμάτι της επιρροής της στα δεξιά λαϊκά και μεσοαστικά στρώματα. 


2. Δεύτερον, στις ευρωεκλογές
Το μήνυμα που έστειλε ο ελληνικός λαός στις ευρωεκλογές ήταν για πολιτικές συνεργασίες, κυβερνητική σταθερότητα και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και ήταν καθαρό.
Η αποχή μειώθηκε σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2009. Φαίνεται γίνεται ολοένα και πιο κατανοητό ότι η οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας κρίνεται πλέον και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η στρατηγική μεγιστοποίησης της ψήφου που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε. Οι πολίτες παρέκαμψαν και τα πολωτικά μηνύματα και τον εκβιασμό με την πρόταξη κεντρικών πολιτικών διακυβευμάτων με τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να δώσει δημοψηφισματικό χαρακτήρα στις ευρωεκλογές. Προσήλθαν λοιπόν στην κάλπη και ουσιαστικά έστειλαν το μήνυμα και στην κυβέρνηση ότι πρέπει να υπάρξει βελτίωση της πολιτικής αλλά και στην αντιπολίτευση ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία και συναίνεση. Κι αυτό το έχει ανάγκη ο τόπος προκειμένου να σταματήσουν οι άνευ ουσίας μικροπολιτικές συγκρούσεις και εμείς όλοι να συνειδητοποιήσουμε που βρισκόμαστε αλλά και πως μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Η αποδυνάμωση της Νέας Δημοκρατίας κατά μισό εκατομμύριο ψηφοφόρους αποτελεί μια ένδειξη ότι ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλα βάρη. Ότι περιμένει καλύτερες και δικαιότερες λύσεις για τα καθημερινά του προβλήματα. 

Σε αυτό το σημείο ο δικός μας ρόλος ως δύναμη σταθερότητας αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Γιατί εμείς οφείλουμε να διασφαλίσουμε τη μείωση των νέων κοινωνικών ανισοτήτων και την αποκατάσταση των νέων κοινωνικών και γενεαλογικών αδικιών. 

Η απόφασή μας στο δρόμο για τις ευρωεκλογές να μπούμε σε μια συμμαχία προοδευτικών δυνάμεων ώστε να αντιμετωπίσουμε την πολυδιάσπαση αλλά και να σχεδιάσουμε την ανασυγκρότηση του χώρου της Κεντροαριστεράς, άνοιξε το διάλογο για το μέλλον του χώρου. 
Το ΠΑΣΟΚ έδειξε στην πράξη και όχι στα λόγια ότι είναι ανοιχτό κόμμα. Το ΠΑΣΟΚ απευθύνθηκε επανειλημμένως στη ΔΗΜΑΡ προκειμένου να συμμετάσχει στο σχήμα της Ελιάς χωρίς όμως θετική ανταπόκριση. 

Το αποτέλεσμα ήταν το σχήμα της Ελιάς να λάβει 8%, ποσοστό που μας επιτρέπει να κοιτάζουμε θετικά την επόμενη μέρα, και συγχρόνως η ΔΗΜΑΡ-χωρίς να επιχαίρουμε- δυστυχώς να συρρικνωθεί σημαντικά. Βεβαίως, η ΔΗΜΑΡ οδηγήθηκε σε αυτή την εκλογική αποτυχία γιατί έχασε σταδιακά αρκετούς ψηφοφόρους της. Πρώτα, με την αποχώρησή της από την κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2013 και ύστερα, με τη θολή στάση που κράτησε και στα ζητήματα που προέκυπταν το επόμενο διάστημα από την κυβέρνηση συνεργασίας αλλά και με την άρνησή της να μπει επί της ουσίας στο σχήμα της Ελιάς. 

Τώρα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Είναι αναγκαίο χωρίς την εκλογική πίεση, τα δύο ιστορικά ρεύματα, αυτό του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού που εκφράζεται από το ΠΑΣΟΚ και αυτό της Ανανεωτικής Αριστεράς, που εκφράζεται από τη ΔΗΜΑΡ να μπουν σε μια ενεργή κοινή συζήτηση ιδεών και θέσεων. 

Αυτός είναι ο στόχος ενός ευρέος κοινωνικού διαλόγου που μπορεί να εγγυηθεί την πορεία προς τη δημοκρατική συμπαράταξη. 

Σε όλη αυτή την πορεία δεν διακυβεύεται η αυτονομία και η αυτοτέλεια του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ θα είναι ο πυλώνας μιας τέτοιας προσπάθειας με σεβασμό στην ιστορία και στην προσφορά του. 
Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ένα σκεύος της εξουσίας που κάνει επιλογές αλά καρτ αλλά κάνει στρατηγικές εθνικές επιλογές. Η παράταξη που έφερε τη μεταπολίτευση, τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών στη χώρα, πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει αυτόνομα και να παίζει τον ιστορικό της ρόλο. Τη στιγμή που η Δεξιά και Αριστερά σήμερα προσπαθούν να ενοχοποιήσουν με κάθε τρόπο τη μεταπολίτευση και συγχρόνως να ενοχοποιήσουν το κόμμα που τη συμβολίζει.

Οι ακραίοι της μιας πλευράς οραματίζονται τη ρεβάνς του εμφυλίου και οι ακραίοι της άλλης πλευράς προσπαθούν να επαναφέρουν την πολιτική μυθολογία του πατρίς-θρησκεία-οικογένεια, όπως την είδαμε λίγο πριν τις εκλογές από τον κύριο Μπαλτάκο. 

Εμείς όμως σήμερα δεν βρισκόμαστε εδώ μόνο γιατί είμαστε δεμένοι με άρρηκτους συναισθηματικούς δεσμούς με την παράταξη που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, αλλά και γιατί τα τελευταία δύσκολα χρόνια για την πατρίδα μας δεν επιλέξαμε τη δημαγωγία αλλά τη λογική. Δεν επιλέξαμε το μικροκομματικό συμφέρον αλλά το συμφέρον της χώρας. 

Κι εκεί ακριβώς βρίσκεται το νέο ηθικό κεφάλαιο του ΠΑΣΟΚ για να αποβάλουμε συμπεριφορές που μας πλήγωσαν αλλά πάνω από όλα πλήγωσαν τον ελληνικό λαό. 

Η προσπάθεια για τη συγκρότηση της τρίτης προοδευτικής λύσης δεν γίνεται για να βρούμε άλλοθι επιστροφής για όσους πλήγωσαν την παράταξη ή για κάποιους άλλους που επανέρχονται ή είναι εδώ ανάμεσά μας και ψάχνουν φερετζέ για να επιμηκύνουν την πολιτική τους ζωή. Γίνεται γιατί πάνω από όλα το έχει ανάγκη ο τόπος και η παράταξη. Είναι χρέος μας απέναντι στους προοδευτικούς πολίτες που ζητούν πάλι οι ιδέες του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, που καθόρισαν την καλύτερη περίοδο που έζησε ο ελληνικός λαός, να επικαιροποιηθούν και να δώσουν μέσα από καθαρές θέσεις απαντήσεις στη σημερινή πραγματικότητα.

Βέβαια, η πρόσκληση αυτή δεν γίνεται πρώτη φορά και πια έχουμε εμπειρία. Όχι όμως μόνο εμείς αλλά και αυτοί που δεν την αποδέχθηκαν. Πρέπει λοιπόν με αυτή την εμπειρία να μη γίνουν τα λάθη του πρόσφατου παρελθόντος και χαθεί κι άλλος πολύτιμος χρόνος.

Γιατί βλέπουμε κάποιοι νεοσύστατοι παίκτες να σηκώνουν νέα τείχη μέσα από επικοινωνιακά παιχνίδια που παρουσιάζουν κάθε παλιό ως ξεπερασμένο και κάθε νέο ως προοδευτικό για να ικανοποιήσουν τη μικροπολιτική τους φιλοδοξία.

Δεν χρειάζεται να αναζητήσουμε καινούργιες διαιρετικές τομές για να φτιάξουμε τις νέες κοινωνικές συμμαχίες. Ακόμη κι αν σήμερα η διάκριση Αριστερά/Δεξιά έχει αποκτήσει διαφορετικό περιεχόμενο, εξακολουθεί να υπάρχει. Στον πυρήνα της βρίσκεται το πρόβλημα της κοινωνικής δικαιοσύνης. Η όξυνση των ανισοτήτων σε παγκόσμια κλίμακα, η συρρίκνωση της μεσαίας τάξης, το έλλειμμα ασφάλειας και προστασίας για τον κόσμο της εργασίας είναι τα ζητήματα που εξακολουθούν να ερεθίζουν και να χωρίζουν την αριστερά από τη δεξιά.

Γι αυτό η τρίτη επιλογή που πρέπει να έχουν οι πολίτες στις επόμενες εκλογές πρέπει να διαμορφωθεί από την ισότιμη κι αυτόνομη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων. Και να περιβληθεί με αξίες ισχυρές σε σχέση με τις καινούργιες αντιθέσεις που δημιουργούνται στο νέο εθνικό και παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον που ζούμε.

Σύμφωνα λοιπόν με την απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου για το Συνέδριο:
  • Γίνεται ένα Συνέδριο συμπαράταξης των προοδευτικών δυνάμεων στο οποίο θα οδηγηθούμε μέσα από μια πλατιά διαδικασία βάσης σε πολιτικό επίπεδο με ανοιχτό διάλογο όλων των κινήσεων, των κομμάτων και προσώπων.
  • Οποιαδήποτε εκλογή συνέδρων θα υπαγορεύεται από δημοκρατικές διαδικασίες βάσης. Δεν θα υπάρχουν ειδικές περιπτώσεις.
  • Θα συγκροτηθεί, παράλληλα, οργανωτική επιτροπή με συντονιστικό ρόλο σε πολιτικό και οργανωτικό επίπεδο, η οποία θα αποτελείται από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, της Ελιάς και των κοινωνικών χώρων. 
Το ΠΑΣΟΚ 
  • Διατηρεί την πολιτική και οργανωτική του αυτονομία. 
  • Συμμετέχει, σύμφωνα με την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του Δεκεμβρίου του 2013, ενεργά στην ανασύσταση της δημοκρατικής παράταξης, καθώς αντιλαμβάνεται τις απαιτήσεις της εποχής. 
  • Παράλληλα το ΠΑΣΟΚ είναι αυτονόητο ότι θα εκτιμήσει την πορεία αυτής της προσπάθειας με τα όργανά του, όπως και αξιολογώντας μετά τις τελευταίες εκλογές τις αδυναμίες της Παράταξης συγχρόνως θα ανασυγκροτήσουμε το κοινωνικό μας δίκτυο, τις Νομαρχιακές και τους Τομείς και όπου αλλού χρειαστεί.
  • Στην πορεία προς το Συνέδριο θα υπάρξει ειλικρινής ανοιχτή συζήτηση ιδεών και θέσεων με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους κοινωνικούς χώρους και τους εταίρους μας στην Ελιά. 
Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Επαναλαμβάνω και θέλω αυτό να γίνει ξεκάθαρο. Γιατί δυστυχώς και την προηγούμενη φορά κι αυτή τη φορά προσπαθούμε να σχηματοποιήσουμε διαφορές. Τύπου ποιος αγαπάει το ΠΑΣΟΚ περισσότερο, ποιος λιγότερο, ποιος θέλει περισσότερο την Ελιά και ποιος όχι. 

Η πορεία αυτή έχει μοναδικό στόχο να υπάρχει η παράταξή μας ισχυρή, σεβόμενη την ιστορική της διαδρομή. Αλλά και συγχρόνως οι πολίτες να έχουν μια τρίτη προοδευτική επιλογή αυτόνομη απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία. Κι αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για όλους εμάς που κοιτάμε το μέλλον της παράταξης και της χώρας μ’ έναν τρόπο διαφορετικό από αυτούς που βάζουν πάνω απ’ όλα τη μικροπολιτική τους σκοπιμότητα  χωρίς να βλέπουν μακροπρόθεσμα το μέλλον των επόμενων γενεών.

Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι σκεύος εξουσίας.
Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι και δε θα γίνει δεκανίκι. Αρκεί εμείς να υπηρετήσουμε το στρατηγικό στόχο και πριν τις επόμενες εκλογές να υπάρχει η προοδευτική, ρεαλιστική, προγραμματική και ιδεολογικά σύγχρονη τρίτη πρόταση.

Σας ευχαριστώ πολύ.