Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

"ΠΟΛΕΜΟ" ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΚΥΡΗΞΕ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ!

«Καμία τυραννία δεν είναι αιώνια!» - Αποκάλεσε Χίτλερ ισραηλινή πολιτικό!  
"Πόλεμο" στο Ισραήλ κήρυξε ο Ερντογάν! - «Καμία τυραννία δεν είναι αιώνια!» - Αποκάλεσε Χίτλερ ισραηλινή πολιτικό!

Στο χειρότερο σημείο είναι οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό της Τουρκίας να κατηγορεί το Ισραήλ ότι δρα ως τρομοκράτης και να παρομοιάζει με τον Χίτλερ μια ισραηλινή πολιτικό, βουλευτίνα της Κνέσετ

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ ξανάρχισε τις αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα έξι ώρες αφότου είχε συμφωνήσει μονομερώς σε μια πρόταση της Αιγύπτου να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός, αφού όπως ανέφερε η ισραηλινή κυβέρνηση η ρίψη ρουκετών στο έδαφος της χώρας από παλαιστίνιους μαχητές δεν σταμάτησε.

Ο απολογισμός είναι τραγικός: Τουλάχιστον 184 Παλαιστίνιοι, πολλοί εξ αυτών άμαχοι, έχουν σκοτωθεί αφότου άρχισαν οι επιχειρήσεις των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων πριν από μία εβδομάδα.

Καμία τυραννία δεν είναι αιώνια...


«Με απόλυτη περιφρόνηση για το διεθνές δίκαιο, το Ισραήλ συνεχίζει να τρομοκρατεί την περιοχή και καμία χώρα δεν του λέει να σταματήσει» ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

«Καμία τυραννία δεν είναι αιώνια, αργά ή γρήγορα κάθε τύραννος πρέπει να πληρώσει το τίμημα. . . Αυτή η τυραννία δεν θα συνεχίσει να μη δίνει λόγο», πρόσθεσε, ενώ οι βουλευτές του AKP ξέσπασαν σε ιαχές όπως «η Τουρκία είναι περήφανη για σένα».

Η Άγκυρα ήταν κατά το παρελθόν από τους στενότερους στρατηγικούς συμμάχους του Ισραήλ στην περιοχή, αλλά ο Ερντογάν ασκεί εδώ και καιρό σφοδρή κριτική προς το Τελ Αβίβ για την πολιτική του απέναντι στους Παλαιστινίους ειδικά τα τελευταία χρόνια.

Η ρητορική του έχει σημαντική απήχηση στη συντηρητική σουνιτική μουσουλμανική βάση των ψηφοφόρων, ιδίως εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας που διεξάγει ο Ερντογάν για να γίνει ο πρώτος απευθείας εκλεγμένος από το λαό πρόεδρος της Τουρκίας στις προεδρικές εκλογές της 10ης Αυγούστου.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε ευθέως και την ισραηλινή βουλευτή Αγιελέτ Σακέντ του υπερεθνικιστικού κόμματος Εβραϊκή Εστία.

«Μια Ισραηλινή είπε ότι οι Παλαιστίνιες μητέρες πρέπει επίσης να σκοτώνονται. Και αυτή είναι μέλος του ισραηλινού κοινοβουλίου. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ αυτής της νοοτροπίας και του Χίτλερ», ρώτησε ρητορικά ο Ερντογάν.

Μέσα ενημέρωσης την περασμένη εβδομάδα κατηγόρησαν την Σακέντ για υποκίνηση της βίας αφότου ανήρτησε στη σελίδα της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook απόσπασμα από την αναφορά ενός ισραηλινού δημοσιογράφου, ο οποίος είχε γράψει ότι «οι μητέρες των μαρτύρων» πρέπει επίσης να θανατώνονται, αναφερόμενος στις μητέρες των παλαιστινίων βομβιστών-καμικάζι.

«Θα έπρεπε να ακολουθήσουν τους γιους τους. Δεν υπάρχει τίποτα πιο απλό από αυτό. Πρέπει να φύγουν. . . Αλλιώς, θα μεγαλώσουν κι άλλα μικρά φίδια εκεί», ανέφερε η ανάρτηση.

Σήμερα η εκπρόσωπος της βουλευτίνας επιβεβαίωσε την ανάρτηση της πολιτικού, αλλά αρνήθηκε ότι η Σακέντ μέσω αυτής είχε στόχο να υποκινήσει σε βία. «Είναι παράλογο να υποστηριχθεί ότι η Σακέντ, μέλος της Κνεσέτ, ζήτησε να γίνει κακό σε αθώους. Η βουλευτίνα καταδικάζει κάθε μορφής βίας», δήλωσε η εκπρόσωπος.

Τα σχόλια του Ερντογάν είναι πιθανό να περιπλέξουν ακόμη περισσότερο τις σχέσεις των δύο χωρών, που είχαν φθάσει στο ναδίρ τους το 2010, όταν ισραηλινοί κομάντος επέδραμαν στο τουρκικό πλοίο Μαβί Μαρμαρά, το οποίο συμμετείχε σε έναν στολίσκο με ανθρωπιστική βοήθεια που αποπειράθηκε να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας που επιβάλλει το Ισραήλ. Δέκα άνθρωποι είχαν χάσει τότε τη ζωή τους.

Οι προσπάθειες για την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων είχαν ενταθεί τους τελευταίους μήνες, αφότου ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε συγγνώμη για την επιδρομή και δεσμεύτηκε να καταβάλει αποζημίωση στους συγγενείς των θυμάτων. Για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων κατέβαλε προσπάθεια και η διπλωματία των ΗΠΑ. Προ μηνών ο Ερντογάν είχε αφήσει να εννοηθεί ότι οι δύο πλευρές βρίσκονταν κοντά σε μια συμφωνία.

 briefingnews.gr