Ξεκαθαρίζει, όπως όλα δείχνουν, το τοπίο για την πώληση του
διάσημου «Ναυαγίου» στη Ζάκυνθο. Η είδηση, που έκανε τις τελευταίες
ημέρες τον γύρο του κόσμου, ήθελε την παραλία να έχει πωληθεί στον Εμίρη
του Κατάρ ενώ ιδιοκτησιακούς τίτλους διεκδικεί και η τοπική εκκλησία.
Προχθές το βράδυ, όμως, ένας δικηγόρος και ένας μηχανικός, οι οποίοι δηλώνουν εκπρόσωποι του ιδιοκτήτη των 15.000 στρεμμάτων, έστειλαν επιστολή προς τον μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο, με την οποία τον διαβεβαιώνουν ότι...
... στην πωληθείσα έκταση δεν περιλαμβάνεται κανένα μέρος γης που να ανήκει στην Μονή του Αγίου Γεωργίου των Κρημνών, ούτε η περιοχή της ακτής του “Ναυαγίου”. Επισημαίνουν δε, ότι η πώληση έγινε με κριτήριο την αξιοπιστία των αγοραστών και τη μεγάλη ευκαιρία για επενδύσεις στο νησί της Ζακύνθου.
Οι εκπρόσωποι του ιδιοκτήτη
Ένας δικηγόρος και ένας μηχανικός, οι οποίοι δηλώνουν εκπρόσωποι του ιδιοκτήτη της έκτασης των 15.000 στρεμμάτων που μεταβιβάστηκαν πρόσφατα στη βορειοδυτική Ζάκυνθο, Γεώργιο Χάρο, έστειλαν επιστολή προς τον μητροπολίτη Χρυσόστομο, που κοινοποίησαν στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, και δίνουν νέα διάσταση στην υπόθεση αυτή.
Οι δύο, διαβεβαιώνουν ότι στην πωληθείσα έκταση δεν περιλαμβάνεται καμία έκταση της Μονής του Αγίου Γεωργίου των Γκρημνών, ούτε η περιοχή της ακτής «Ναυαγίου». Επισημαίνουν δε ότι η πώληση έγινε με κριτήριο την αξιοπιστία των αγοραστών και τη μεγάλη ευκαιρία για επενδύσεις στο νησί της Ζακύνθου.
Ο μητροπολίτης Δωδώνης, Χρυσόστομος, με τον οποίον επικοινώνησε το ΑΠΕ- ΜΠΕ, για την επιστολή των εκπροσώπων του ιδιοκτήτη κ. Χάρου, ανέφερε: «Δεν έχω πλήρη εικόνα της επιστολής. Θα χαρώ πολύ αν έχουν τα πράγματα όπως περιγράφονται». Ο κ. Χρυσόστομος σχολίασε πως η διαδικασία μεταβίβασης των ακινήτων στο ενδιαφερόμενο επενδυτή είναι σε αρχικό στάδιο και πως υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες. Σε κάθε περίπτωση σημείωσε πως η εκκλησία παρακολουθεί τις εξελίξεις από κοντά.
Ο Εμίρης του Κατάρ
Παράλληλα, έχει κλείσει το κεφάλαιο που θέλει να ενδιαφέρεται ο Εμίρης του Κατάρ. Άνθρωποι που ασχολήθηκαν με την αγοροπωλησία της Οξιάς μας διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει εκ μέρους του κανένα επενδυτικό ενδιαφέρον. Αντιθέτως κάποιοι θέλησαν να συνδέσουν το όνομά του με τη συγκεκριμένη περιοχή λόγω τους μεγέθους και της σπουδαιότητας που έχει εξαιτίας του ότι είναι πλησίον της παραλίας. Επίσης, εξ αφορμής των δημοσιευμάτων που φέρουν την συγκεκριμένη παραλία στις πιο αγαπημένες στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Μην ξεχνάμε τα τελευταία δημοσιεύματα τόσο της αμερικανικής ενημερωτικής ιστοσελίδα Huffington Post, όσο και του tripadvasor που την χαρακτηρίζουν ως την ωραιότερη του κόσμου και σημείο κατατεθέν της Ζακύνθου.
Από εκεί και πέρα, η Εκκλησία, οι τοπικές Αρχές και αρμόδιες Υπηρεσίες αντέδρασαν έγκαιρα. Βέβαια, τον πρώτο λόγο έχουν η Κτηματική Υπηρεσία και το Δασαρχείο που διενεργούν τους σχετικούς ελέγχους. Από εδώ και στο εξής όλοι περιμένουν την εξέλιξη της υπόθεσης για να λάβουν τα μέτρα τους.
Τι λέει ο δήμαρχος Παύλος Κολοκοτσάς
Παρ’ όλα αυτά, η νομιμότητα της πώλησης είναι προς διερεύνηση, όπως δηλώνει στον Ελεύθερο Τύπο ο δήμαρχος Παύλος Κολοκοτσάς. «Το θέμα παρακολουθούν οι νομικές υπηρεσίες του δήμου, γιατί εμπλέκεται ο δήμος, η Εκκλησία και το Δημόσιο.
Έχουμε βρει αρκετά στοιχεία σχετικά με το θέμα και υπάρχει πιθανότητα να μην πρόκειται για μία καθαρή πώληση. Η περιοχή του Ναυαγίου έχει ψηφιστεί ως η καλύτερη παραλία του κόσμου και για εμάς είναι θέμα τιμής και προβολής της Ζακύνθου, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Είμαι υπέρ της ανάπτυξης, αρκεί να γίνονται όλα με νόμιμο τρόπο και να μην καταπατείται η περιουσία του Δημοσίου» ξεκαθαρίζει.
«Η οικογένεια έχει βενετσιάνικους τίτλους. Οι νομικές μας υπηρεσίες ψάχνουν μέσω της Βενετίας τι τίτλοι υπάρχουν και αν πράγματι ο πωλητής είναι κληρονόμος αυτής της μεγάλης περιουσίας. Το συγκεκριμένο άνθρωπο δεν τον γνωρίζουμε στο νησί και τα συμβόλαια έγιναν στην Αθήνα» δηλώνει ο κ. Κολοκοτσάς.
Πώς προέκυψε το θέμα
Ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση της μεταβίβασης μιας μεγάλης έκτασης 15 χιλιάδων στρεμμάτων, στα ορεινά της Ζακύνθου, και συγκεκριμένα στις Κοινότητες Μαριών, Αναφωνήτριας και Βολιμών, από τον τελευταίο απόγονο μιας παλιάς οικογένειας ευγενών του νησιού με τίτλους από το 17ο αιώνα.
Ως αγοραστής της επίμαχης έκτασης εμφανίζεται μια εταιρία που φέρεται να δραστηριοποιείται στο διεθνές real estate και σχετίζεται με τις αγοραπωλησίες του Εμίρη του Κατάρ. Μάλιστα, η έκταση αυτή έδειχνε να περιβάλλει την ακτή του “Ναυαγίου” η οποία αποτελεί το πιο διάσημο γεωγραφικό σημείο τoυ νησιού, για την οποία εμφανίζεται να διατηρεί ιδιοκτησιακούς τίτλους η εκκλησία.
Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι έχει κατατεθεί στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία Ζακύνθου συμβόλαιο αξίας 9.000.000 ευρώ και ποσό 400.000 ευρώ ως προκαταβολή για το φόρο μεταβίβασης. Ακίνητο που η Εφορία φέρεται να το κοστολογεί με υπερδιπλάσια αξία. Όσον αφορά τα συμβόλαια, φέρονται να έχουν γίνει στην Αθήνα και ακολούθως η μετεγγραφή να έγινε στο Υποθηκοφυλάκειο της Ζακύνθου.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως στο τοπογραφικό διάγραμμα που έχει κατατεθεί η έκταση είναι ενιαία μεταξύ των τριών Κοινοτήτων και πουθενά δεν διακρίνεται αγροτικός, κοινοτικός ή δημοτικός δρόμος. Μάλιστα, σήμερα εντός των 15.000 στρεμμάτων που είναι προς πώληση εμφανίζονται τμήματα τους είτε να ανήκουν σε περισσότερους του ενός ιδιοκτήτες, είτε να έχει πωληθεί σε τρίτους από κατόχους που δεν έχουν σχέση με το σημερινό ιδιοκτήτη. Αρκετοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται πως δεν είναι δυνατόν η συγκεκριμένη έκταση να ανήκει σε τρεις διαφορετικές κοινότητες και να πωλείται ως ενιαία. Άλλοι πάλι εγείρουν ζήτημα πως βρίσκεται μεταξύ των περιοχών NATURA, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που περιμένουν την τοποθέτηση της Κτηματικής Υπηρεσίας και του Δασαρχείου ως προς τη νομιμότητα των τίτλων και τα δικαιώματα του πωλητή.
Πηγη briefingnews.gr