Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ Τ.Ε.Ι ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΜΕ ΧΑΛΚΗ



 Συνεργασία του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
με την Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης



Εμφάνιση ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ.jpgΞεκίνησε η συνεργασία του Τεχνολογικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων με την ιστορική Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Στις  12 Ιουλίου 2014 πραγματοποιήθηκε η 1η Ημερίδα Συντήρησης και Μελέτης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων στην Κωνσταντινούπολη. Σκοπός της Ημερίδας, που σημείωσε εξαιρετική επιτυχία, ήταν η παρουσίαση μελετών με έργα προερχόμενα από την Κωνσταντινούπολη και γενικότερα την Τουρκία από καθηγητές, συντηρητές, φυσικούς, αρχαιομέτρες  και αρχαιολόγους.
Εμφάνιση ΧΑΛΚΗ1.jpgΗ έναρξη της Ημερίδας έγινε με χαιρετισμούς από τον Ηγούμενο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Προύσης κ. Ελπιδοφόρο και τον Εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Επίκουρο Καθηγητή  κ. Ιωάννη Καραπαναγιώτη. Το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ιονίων Νήσων εκπροσώπησε  ο Αντιπρόεδρος Β΄ της Δ.Ε., Καθηγητής κ. Ιωάννης Δραγώνας, ο οποίος και μετέφερε τους χαιρετισμούς του Προέδρου, Καθηγητή Ναπ. Μαραβέγια, και των μελών της Διοικούσας Επιτροπής  του ΤΕΙ.
Στην ομιλία του ο κ. Δραγώνας επισήμανε τη σπουδαιότητα του τόπου διεξαγωγής της Ημερίδας, καθώς και του σκοπού αυτής, και κήρυξε την έναρξη των εργασιών. Ο κ. Δραγώνας επισήμανε επίσης ότι το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ιονίων Νήσων και η Κατεύθυνση Συντήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά και να ενισχύσουν τη συντήρηση και διατήρηση των κειμηλίων της Σχολής, ως ελάχιστη προσφορά σε μια κρίσιμη καμπή της προσπάθειας για την αναβίωσή της.
O υπεύθυνος της Ημερίδας και διδάσκων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, Δρ. Χρ. Καρύδης, τόνισε τη διάσταση της συνάντησης, η οποία αποτυπώνεται και στον αυξημένο αριθμό των εισηγήσεων.
Στις εργασίες της Ημερίδας προήδρευσε η Επίκουρος Καθηγήτρια Αδαμαντία Καμπιώτη, Προϊσταμένη του Τμήματος Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Τ.Ε. και εκπρόσωπος της Κατεύθυνσης Συντήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Τμήματος. Στην πρωϊνή συνεδρίαση συμμετείχαν ως εισηγητές οι κ.κ.: Δρ. Σ. Αρβανιτόπουλος, Δρ. Ι. Χουλιαράς, Δρ. Χρ. Καρύδης, Δρ. Ν. Σαρρής, κ. Χ. Γαλανόπουλος και Δρ. Α. Βαβούσκος.
Εμφάνιση ΧΑΛΚΗ2.jpgΤην επόμενη ημέρα οι ομιλητές  έγιναν δεκτοί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο στην Αίθουσα του Θρόνου στην Κωνσταντινούπολη. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε εκτενώς στην Ημερίδα και στη θετική συνεργασία του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ενώ ο κ. Ιωάννης Δραγώνας απηύθυνε χαιρετισμό.
Παράλληλα, ο κ. Ι. Δραγώνας και η κ. Αδ. Καμπιώτη προέβησαν σε αποτίμηση της Ημερίδας, εξετάζοντας την προοπτική της καθιέρωσής της σε ετήσια βάση και τη συνέχιση της συνεργασίας του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, με απώτερο στόχο την περαιτέρω ανάδειξη και μελέτη των κειμηλίων της.