Στο πλευρό των εργαζομένων της ΔΕΗ στην Κέρκυρα βρίσκεται ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Σαμοΐλης, ο οποίος τους επισκέφθηκε την Τρίτη 8/7 και συνομίλησε μαζί τους για τις εξελίξεις που αφορούν τη “μικρή ΔΕΗ” και το ξεπούλημα -αντί πινακίου φακής- της ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μετέφερε τη θέση που εκφράζει κεντρικά το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, χαρακτηρίζοντας “απαράδεκτο” το νομοσχέδιο για τη “μικρή ΔΕΗ”. Με αυτό, η συγκυβέρνηση ετοιμάζεται να ξεπουλήσει τη σημαντικότερη, στρατηγικής σημασίας, δημόσια βιομηχανία της χώρας, παραδίδοντας σε ιδιώτες ένα κοινωνικό αγαθό όπως η ηλεκτρική ενέργεια, εξέλιξη που θα επιφέρει καταστροφικές συνέπειες για το σύνολο της οικονομίας και θα πλήξει βάναυσα κάθε νοικοκυριό.
Από την πλευρά της, η Τοπική Διοικούσα Επιτροπή των Τεχνικών της ΔΕΗ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την κυβερνητική τακτική, εκτιμώντας ότι αυτή η εξέλιξη θα ωφελήσει μόνο συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα, καταστρέφοντας υποδομές, δημόσια περιουσία και, κυρίως, το σπουδαιότερο εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την κοινωνική στήριξη της χώρας. Καθώς η επιστράτευσή τους δεν επιτρέπει τη συνέχιση της απεργίας, οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ προσανατολίζονται σε άλλες μορφές κινητοποίησης. Εκτιμούν, μάλιστα, ότι ο αγώνας μπορεί να είναι αποτελεσματικός, αν υπάρξει συντονισμός και με άλλους κλάδους εργαζομένων, με τους άνεργους, τους συνταξιούχους και ολόκληρο τον ελληνικό λαό που πλήττεται από την εφαρμοζόμενη βάρβαρη και αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική.
Παράλληλα, οι τεχνικοί της ΔΕΗ ενημέρωσαν το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και για επιμέρους ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος, που κυρίως αναφέρονται στην έλλειψη προσωπικού. Στην Κέρκυρα εργάζονται μόνο 12 άτομα τεχνικό προσωπικό (δηλαδή 6 συνεργεία), τα οποία καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να καλύψουν όλες τις ανάγκες που παρουσιάζονται σε 24ωρη βάση σε όλο το Νομό. Το αίτημά τους για ενίσχυση έστω στις περιόδους αιχμής με συμβασιούχους (8μηνίτες), δεν έχει βρει ανταπόκριση.
Ο (μερικώς) δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ υπονομεύεται περαιτέρω, με την ανάθεση πολλών δραστηριοτήτων (διακοπές, επανασυνδέσεις, βλάβες υποσταθμών) σε εργολάβους, και μάλιστα με υψηλό κόστος. Η ΔΕΗ “πουλά” την τεχνογνωσία της σε ιδιώτες και δεν επενδύει σε νέο προσωπικό, περιορίζοντας σταδιακά τις θετικές ιδιότητές της.