Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΙΣ ΞΑΠΛΩΣΤΡΕΣ !

 Ενοικίαση σε ιδιώτες όλων των παραλιών, με δημοπρασία .Ο Δήμος δεν θα ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα
Παραλία Άγιος Γόρδιος
Μέχρι αργά το απόγευμα συνεχιζόταν η πρώτη κατεπείγουσα συνεδρίαση του ΔΣ της Μονομετοχικής Ανώνυμης εταιρείας του Δήμου Κέρκυρας, με αντικείμενο την ενοικίαση παραλιών. (ΜΑΕΔΗΚ)
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της εταιρείας Γιώργο Μάμαλο, αποφασίστηκε να τηρηθούν ως γενικοί κανόνες για όλο το νησί της Κέρκυρας και τα Διαπόντια, τα εξής:
·         Να γίνει ενοικίαση σε ιδιώτες όλων των παραλιών, με δημοπρασία και ο ίδιος Δήμος να μην ασκήσει επιχειρηματική δραστηριότητα.
·         Να διατηρηθούν οι γαλάζιες σημαίες και όλες οι υποδομές που απαιτούνται όπως οι ξύλινοι διάδρομοι και ναυαγοσώστες.
·         Να τεθεί πλαφόν στην τιμή ενοικίασης της ξαπλώστρας και της ομπρέλας ώστε να μην γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης οι λουόμενοι.  Συζητούν το ενδεχόμενο το πλαφόν να είναι 8 ευρώ, δηλαδή 2,5 ευρώ η ξαπλώστρα και 3 ευρώ η ομπρέλα.
·         Να τεθούν όροι ώστε να μην κερδίζουν τις δημοπρασίες τα ίδια πρόσωπα ή εταιρείες. 
·         Τα πόστα που θα δοθούν στους εκμισθωτές να απέχουν 100 μέτρα απόσταση το ένα από το άλλο ώστε να διατηρηθεί ο κοινόχρηστος χαρακτήρας των παραλιών, για όσους δεν επιθυμούν να νοικιάσουν ξαπλώστρες.
·         Ο Δήμος θα συνεχίσει να παραχωρεί χωρίς δημοπρασία τα τμήματα των παραλιών που βρίσκονται μπροστά από τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια ή τα μπητς μπαρ, ώστε να μην αλλάξει το επιχειρηματικό στάτους της περιοχής.
·         Στις 9 Ιουνίου θα γίνει η δημοπρασία για τις περιοχές των πρώην Δήμων Κερκυραίων, Αχιλλείων, Παρελίων, Μελιτειέων, Κορισσίων και Λευκιμμαίων ενώ την επόμενη μέρα 10 Ιουνίου θα γίνει η δημοπρασία για τις υπόλοιπες περιοχές της Κέρκυρας και για τα Διαπόντια. Για δε, τα θαλάσσια μέσα αναψυχής η δημοπρασία θα γίνει στις 11 Ιουνίου.
·         Η Μονομετοχική υπολογίζει ότι από το σύνολο των παραλιών να κερδίσει περίπου 1 εκ ευρώ, από τα οποία το 20% θα εισπράξει η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, που είναι ο ιδιοκτήτης των παραλιών, 120.000 προορίζονται για τη ναυαγοσωστική κάλυψη, 100.000 για τα έξοδα του προγράμματος γαλάζιες σημαίες, (υδροληψίες, ξυλόδρομοι κλπ)
·         Τα φύκια που συγκεντρώνονται από τον καθαρισμό των παραλιών, δωρίζονται σε ιδιώτες, οι οποίοι τα χρησιμοποιούν ως βιολογικό λίπασμα στα χωράφια τους, προκειμένου να μην αυξηθεί ο όγκος των απορριμμάτων της χωματερής.
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ : ΜΑΡΙΑ ΠΑΓΚΡΑΤΗ