Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ 1 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΓΥΝΑΙΚΕΣ !!!

Στη σύνταξη 1 εκατ. γυναίκες

Σύνταξη σε ηλικίες 50 ως 60 ετών με μια σειρά από ευνοϊκές διατάξεις μπορούν να κατοχυρώνουν εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες από το 1 και πλέον εκατομμύριο ασφαλισμένες στα ταμεία μισθωτών (ΙΚΑ, Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες) ελεύθερων επαγγελματιών (ΟΑΕ) και ανεξάρτητα απασχολούμενων (ΕΤΑΑ).
Από το 1 εκατομμύριο γυναίκες οι περισσότερες έχουν ασφαλιστεί πριν από το 1993 και έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με το χρόνο ασφάλισης που απαιτείται στο κάθε Ταμείο. Για τις γυναίκες που ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά μετά το 1993 οι διατάξεις για συνταξιοδότηση είναι ενιαίες σε όλα τα Ταμεία. Για την κατηγορία αυτή τα περιθώρια είναι ελάχιστα για σύνταξη πριν από τα 62 έτη.
Ωστόσο, υπάρχουν και εδώ περιπτώσεις και παράθυρα για έξοδο με προϋποθέσεις που ισχύουν για τις παλιές ασφαλισμένες. Για παράδειγμα μια γυναίκα που είχε...

... διακεκομμένη ασφάλιση –ακόμη και με 1 ένσημο- πριν από το 1993, αναγνωρίζεται από τα ασφαλιστικά ταμεία ως παλιά ασφαλισμένη, έστω κι αν η συνεχόμενη ασφάλιση της ξεκινά μετά το 1993.
Από την άλλη το αγκάθι στη συνταξιοδότηση από το ΙΚΑ είναι η ανεργία. Κι αυτό γιατί στη σημερινή συγκυρία η προϋπόθεση για μειωμένη σύνταξη με 100 ημέρες ασφάλισης τα 5 τελευταία χρόνια έχει εγκλωβίσει χιλιάδες γυναίκες στην αύξηση των ορίων ηλικίας για σύνταξη στα 67.

Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες:

Πηγή:inews.gr-enikos.gr