Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

"ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ" 800 ΣΤΕΛΕΩΝ ΑΜΒΙΣΒΗΤΟΥΝ ΤΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΚΑΙ....

                    του δείχνουν την έξοδο !
Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου
Τεταμένο είναι το κλίμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ να υπερτονίζει τις τελευταίες ημέρες τις  ιδεολογικές διαφορές του από την Νέα Δημοκρατία, την ίδια ώρα που 800 στελέχη του κόμματος της «Κίνησης των 75» ζητούν από την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη να διεκδικήσει την αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής.
Και όλα αυτά την ώρα που αναμένεται σήμερα το περίφημο κείμενο των 50. Είναι το κείμενο για την κεντροαριστερά στη συγγραφή του οποίου βασικό ρόλο παίζουν στελέχη που είναι κοντά στον ...
...Κώστα Σημίτη. Οι πιέσεις για συμμετοχή στο εγχείρημα τόσο μέσα στη Δημοκρατική Αριστερά και κυρίως στο ΠΑΣΟΚ ειναι ασφυκτικές.
Όμως υπάρχουν πολλά γκρίζα σημεία τα οποία ζητούν απαντήσεις από τα στελέχη των κομμάτων . Κάποιοι εντός του ΠΑΣΟΚ, εκτιμούν πως δεν είναι δυνατό να συζητάς για την κεντροαριστερά και τον τρίτο πόλο στο πολιτικό σκηνικό και την ίδια ώρα να κανείς την ουρά του Σαμάρα στην κυβέρνηση.
Κάποιοι άλλοι διαβλέπουν τη σοβαρή πιθανότητα τα πράγματα να οδηγηθούν σε τέτοιο σημείο που να χρειαστεί το ΠΑΣΟΚ να περάσει στη σφαίρα της αυτοδιάλυσης κάτι που φαίνεται να φοβούνται πολλοί και κυρίως η παπανδρεϊκη πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ. Πολλοί εντάσσουν την κίνηση των 75 με τη δημοσιοποίηση του κειμένου ακριβώς σε αυτό το στρατόπεδο .
Ακούγονται αρκετά επιχειρήματα του τύπου «είναι δυνατόν εμείς να υπογράψουμε κείμενο του Μπίστη; ειναι δυνατόν το ΠΑΣΟΚ να σύρεται πίσω από τις εξελίξεις; Ντροπή!», υπάρχει όμως και άλλη τάση στην Χαριλάου Τρικουπη που θα έβλεπε να καλό μάτι τη συμπόρευση με την ΝΔ του Αντώνη Σαμαρα σε μια προσπάθεια δημιουργίας ευρωπαϊκού κόμματος. Το κείμενο της κίνησης των 75 έρχεται να επιβεβαιώσει ότι υπάρχει κύμα αμφισβήτησης του Βενιζέλου.
Ακόμη και στελέχη που έχουν υποστηρίξει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ σε δύσκολες ώρες, αμφισβητούν την πολιτική του και σιγά σιγά δείχνουν την έξοδο από την αρχηγία του κόμματος. Το βασικό πρόβλημα είναι και το παραδέχονται όλοι ότι στην παρούσα φάση δεν φαίνεται στον ορίζοντα πρόσωπο που θα μπορούσε να αναλάβει το ΠΑΣΟΚ.
Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν και στην ΔΗΜΑΡ καθώς αμφισβητούνται ανοιχτά οι επιλογές Κουβελη. Εκεί δεν μπορούν να κατανοήσουν πως ειναι δυνατόν ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς να λέει ναι στον Ανδρέα Λοβερδο αλλά όχι στο ΠΑΣΟΚ. Απέναντι στον πρόεδρο βρίσκονται και κάποιοι που επιθυμούν συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και ένα άλλο κομμάτι θέλει η ΔΗΜΑΡ να πορευτεί ανεξάρτητα απο αλλά σχήματα και κόμματα.
Στις δημοσκοπήσεις ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ στην καλύτερη περίπτωση καταγράφουν ,μαζί ποσοστά κοντά στο 12%. Όπου φτώχεια και γκρίνια λέει ο λαός και μάλλον έχει απόλυτο δίκιο . Αν δεν βρεθεί κοινή γραμμή τότε η προσπάθεια για την κεντροαριστερά μάλλον έχει ολοκληρωθεί πριν καν αρχίσει.  
Γκρίνια και για του «γαλάζιους» υπουργούς
Στο ΠΑΣΟΚ καταγράφεται κλίμα δυσαρέσκειας απέναντι σε "αυθαιρεσίες" όπως χαρακτηρίζονται υπουργών της ΝΔ αλλά και ενόχληση για το γεγονός πως ο βασικός κυβερνητικός εταίρος συντηρεί την θεωρία των δύο άκρων- κάτι που έκανε ο κ. Σαμαράς την Παρασκευή- κυρίως για δημοσκοπικούς λόγους.
Μεγάλη γκρίνια υπάρχει και για τις αρνητικές  αποδόσεις στις δημοσκοπήσεις που κάποιοι έχουν αρχίσει και τις χρεώνουν στον Βαγγέλη Βενιζέλο και στην απόφαση του να γίνει Αντιπρόεδρος του Σαμαρά. 
Είναι ενδεικτικό ότι χθες το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε ακόμη και στην πρωτοβουλία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να επαναφέρει μηχανοκίνητα τμήματα στην παρέλαση για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, πρακτική που είχε  καταργηθεί ήδη από το 2010 για λόγους που συνδέονται με την οικονομική κρίση και στο διάστημα που υπουργός ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε σχολιασμό και της ΝΔ που όχι μόνο κάλυψε τον Δ. Αβραμόπουλο αλλά συγχρόνως ανέφερε ότι δεν υπάρχει σημαντική επιβάρυνση σε σχέση με τις παρελάσεις των τριών τελευταίων χρόνων.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Χαριλάου Τρικούπη "σηκώνει" θέματα με τα οποία διαφωνεί και σχετίζονται με κυβερνητικούς και υπουργικούς χειρισμούς.

Το τελευταίο διάστημα έχει σημειωθεί μπαράζ παραπόνων από το ΠΑΣΟΚ για θέματα που σχετίζονται με την καταβολή των 25 ευρώ για εισαγωγή σε νοσοκομείο και τους αξονικούς τομογράφους ως τις προαναγγελθείσες αλλαγές στον Καλλικράτη και τους χειρισμούς στο θέμα του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο Πετρέλαιο.
Πηγή: NewPost