Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ "ΔΙΚΑΣΤΕΙ" Η ΤΡΟΙΚΑ !!!

Ευρωβουλευτές ζητούν να «δικαστεί» η Τρόικα

Το ενδεχόμενο σύστασης επιτροπής για την αξιολόγηση της Τρόικα εξετάζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στο σχέδιο έκθεσης που τέθηκε προς συζήτηση, η εν λόγω επιτροπή καλείται να κρίνει τη δράση της Τρόικα σε Ελλάδα, Κύπρο, Πορτογαλία και Ιρλανδία.
Το θέμα συζητήθηκε αυτήν την εβδομάδα στο Στρασβούργο στην αρμόδια επιτροπή Οικονομικών και αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση στη διάσκεψη των προέδρων κατά την επόμενη Σύνοδο της Ολομέλειας στα μέσα Νοεμβρίου.
Υπό αξιολόγηση τίθενται η μεθοδολογία της τρόικας κατά τη συγκέντρωση στοιχείων, τα κριτήρια με τα οποία λαμβάνονται οι αποφάσεις της, αλλά και το κατά πόσο υπάρχει δημοκρατική νομιμοποίηση των αποφάσεων της.
Όπως διευκρινίζεται, δεν ...

...πρόκειται για απόδοση νομικών ευθυνών, αλλά αν η πρόταση «περάσει», θα είναι η πρώτη φορά που ευρωπαϊκό όργανο αξιολογεί τους ίδιους τους αξιολογητές και μάλιστα σε δημόσια συζήτηση.
Για τον σκοπό αυτό προτείνονται ακροάσεις και συναντήσεις με εκπροσώπους κοινωνικών εταίρων και με νυν ή πρώην υπουργούς στις τέσσερις χώρες. Η πρόταση αυτή φαίνεται να συγκεντρώνει την υποστήριξη Σοσιαλιστών, Πρασίνων αλλά και κάποιων από τους βρετανούς συντηρητικούς.
Εάν τελικά εγκριθεί, η έκθεση των αξιολογητών αναμένεται να κοινοποιηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το αργότερο τον Απρίλιο του 2014.

Πηγή: DW-iefimerida