Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Ο ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ 78.784 ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΙΚΑ ΣΑΜΟΥ...

…από την εισφοροδιαφυγή μεγάλης επιχείρησης !

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
 ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ
ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ 78.784 € ΓΙΑ ΤΟ ΙΚΑ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΣΤΗ ΣΑΜΟ

«ΖΗΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ. ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΙΚΑ; ΓΙΑΤΙ ΑΠΑΞΙΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟΛΥΜΕΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ; ΘΑ ΣΤΕΙΛΩ ΤΟ ΦΑΚΕΛΟ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΩ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ ΙΚΑ»


Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά 78.784 ευρώ στέρησε από το Ελληνικό Δημόσιο Επιτροπή του ΙΚΑ, δικαιώνοντας εργοδότη, παρά τις καταγγελίες για εισφοροδιαφυγή προς το ΙΚΑ και μη καταβολή ενσήμων, σε επτά εργαζόμενες, μεγάλης επιχείρησης στη Σάμο.

Αυτό καταγγέλλει με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Ασφάλισης Γιάννη Βρούτση, ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκονται όλα τα νησιά του...

... Βορείου Αιγαίου.

Και ζητά έρευνες σε βάθος, για το κατά πόσο υπάλληλοι του ΙΚΑ έχουν παίξει επιζήμιο ρόλο για τα συμφέροντα του Ιδρύματος και παράλληλα σε βάρος επτά απολυμένων γυναικών.

Οι καταγγελίες γίνονται από τον Πολιτευτή Σάμου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, δημοσιογράφο Γιώργο Γαρυφάλλου, ο οποίος στην Ερώτηση που ακολουθεί, περιγράφει απίστευτα γεγονότα, θα οποία ο Τέρενς Κουίκ θα τα θέσει υπόψη της Δικαιοσύνης, μόλις πάρει και την έγγραφη απάντηση από τον Υπουργό.

Επίσης ο Βουλευτής του Κινήματος θα επισκεφθεί και το Διοικητή του ΙΚΑ.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ  - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

         ΕΡΩΤΗΣΗ

            ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:

ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗ ΒΡΟΥΤΣΗ

ΘΕΜΑ: ΑΠΩΛΕΙΑ 78.784 € ΓΙΑ ΤΟ ΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΣΤΗ ΣΑΜΟ

Κύριε Υπουργέ,

Το καλοκαίρι του 2011 ανακοινώθηκε σε όλους τους εργαζόμενους από τη Διεύθυνση μεγάλης επιχείρησης στη Σάμο, πως θα υπάρξει καθυστέρηση στη καταβολή του επιδόματος αδείας, λόγω της οικονομικής κρίσης και στενότητας που υπάρχει.

Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη απόφαση, ήταν ιδιαίτερα επίπονη για τους εργαζομένους, εκείνοι την αποδέχθηκαν αναλογιζόμενοι το γενικότερο κλίμα που υπάρχει και προσδοκώντας πως κάποια στιγμή θα τους καταβληθεί το εν λόγω επίδομα.

Όπως αποκαλύπτει ο Πολιτευτής Σάμου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Γιώργος Γαρυφάλλου, «το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς και λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, σε ανοιχτή ενημέρωση που έγινε απο τη Διεύθυνση της επιχείρησης προς όλους τους εργαζομένους, τους ανακοινώθηκε πως θα πρέπει να ξεχάσουν το οφειλόμενο επίδομα  που τους χρωστούσαν και πως το επίδομα του Δώρου των Χριστουγέννων θα τους καταβάλλονταν και αυτό μειωμένο.

»Και για να είναι κατοχυρωμένη η επιχείρηση, ζητήθηκε από τους εργαζόμενους να υπογράψουν ένα έγγραφο, που θα αναγραφόταν πως τους καταβλήθηκε κανονικά το επίδομα αδείας, αλλά και ολόκληρο το δώρο των Χριστουγέννων.

»Σε αυτή την απαίτηση της επιχείρησης, αντέδρασαν, επτά (7) εργαζόμενες, τονίζοντας πως αυτά τα χρήματα ήταν χρήματα που δικαιούνταν και πως ήταν χρήματα ανάγκης και επιβίωσης για τις οικογενειές τους. Σημειωτέον πως οι περισσότερες από τις εργαζόμενες  ήταν για πάρα πολλά χρόνια στην επιχείρηση».

Και συνεχίζει η καταγγελία του Δημοσιογράφου - Πολιτευτή των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Γιώργου Γαρυφάλλου:

«Από τη στιγμή εκείνη και μετά, ξεκινά και ο «Γολγοθάς» αυτών των γυναικών, αφού την επόμενη ημέρα πηγαίνοντας κανονικά στη δουλειά τους βρήκαν τις πόρτες κλειστές και τους απαγορεύτηκε η είσοδος.

»Στη συνέχεια ξεκίνησε ένας αγώνας προσφυγών στην Επιθεώρηση Εργασίας όπου προσπαθούσαν να διεκδικήσουν όλα τα νόμιμα εργασιακά τους δικαιώματα, απαιτώντας τις νόμιμες αποζημιώσεις, κάτι που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα μέσω της δικαστικής οδού, που μέχρι στιγμής τις δικαιώνει απόλυτα.

»Από την πλευρά της, η εργοδότρια εταιρεία τις διώκει με αγωγές, απαιτώντας από την κάθε μια από τις εργαζόμενες, χρηματική αποζημίωση 30.000 € και προσωποκράτηση 1 έτους για ηθική βλάβη»

Κύριε Υπουργέ, φτάνω στο πολύ ουσιαστικό κομμάτι της καταγγελίας αυτού του πολύ σοβαρού γεγονότος, για το οποίο πρέπει να ερευνήσετε αν υπάρχουν σοβαρές ευθύνες σε εργαζόμενους στο ΙΚΑ και όχι μόνο.

Αντιγράφω το κείμενο του Πολιτευτή μας:

«Σε όλη αυτή την περιπέτεια οι εργαζόμενες προχώρησαν και σε καταγγελία προς το ΙΚΑ κατά του εργοδότη, για εισφοροδιαφυγή προς το ασφαλιστικό ταμείο και διεκδίκηση ενσήμων που δεν τους είχαν αποδοθεί, αφού ενώ δούλευαν 6 ημέρες την εβδομάδα, η επιχείρηση τις παρουσίαζε όλα αυτά τα χρόνια να απασχολούνται, σε 5νθήμερη εργασία.

»Αρχικά η καταγγελία έγινε δεκτή από το Τοπικό Υποκατάστημα του ΙΚΑ, αφού σε ελέγχους που πραγματοποίησε στην εργοδότρια εταιρεία, διαπίστωσε πως υπάρχουν πράγματι παραβάσεις και επέβαλε προστίματα ύψους 78.784 €.

»Μετά την εξέλιξη αυτή  ο εργοδότης κατέθεσε ένσταση (αίτηση θεραπείας) όπου έπρεπε να εξετασθεί από αρμόδια επιτροπή (Τ.Δ.Ε.) κάτι που έγινε στις 27 Απριλίου του 2013, ένα (1) χρόνο μετά την επιβολή των προστίμων, το Μάΐο του 2012.

»Αυτό που προκάλεσε μεγάλη έκπληξη στις 7 εργαζόμενες, ήταν η απόφαση της Επιτροπής του ΙΚΑ που δικαίωνε τον εργοδότη και στερούσε από το Ελληνικό Δημόσιο 78.784€.

»Αξιοσημείωτο είναι ακόμη το γεγονός πως η αρμόδια αυτή Επιτροπή έλαβε υπόψη της, τις καταθέσεις των 2 μαρτύρων του εργοδότη, αλλά δεν έλαβε καθόλου υπόψη της τα στοιχεία των 7 εργαζομένων, με καταθέσεις, υπεύθυνες δηλώσεις πρώην εργαζομένων ακόμη και πολιτών (πελατών της επιχείρησης), που επιβεβαίωναν τους ισχυρισμούς των εργαζομένων.

»Το οξύμωρο βεβαίως είναι πως, παρ’ όλο που η Επιτροπή του ΙΚΑ δικαίωνε τον εργοδότη, λίγες ημέρες μετά, στις 15 Μαΐου 2013 στο Δικαστήριο που έγινε και ο εργοδότης χρησιμοποίησε το επιχείρημα αυτό (της δικαίωσης της Επιτροπής του ΙΚΑ) ως στοιχείο, η απόφαση του δικαστηρίου ήταν να δικαιώσει τις εργαζόμενες και να υποχρεώσει τον εργοδότη να προχωρήσει στις αποζημιώσεις των 7 εργαζομένων, ακόμη και μετά την ένσταση που έκανε κατά της απόφασης του δικαστηρίου (προσωρινή διαταγή) που ήταν επίσης απορριπτική για τον ίδιο.

»Όλη αυτή η διαδικασία και η συμπεριφορά ανάγκασε τις εργαζόμενες να προσφύγουν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο της Σύρου κατά της απόφασης της Τ.Δ.Ε. του υποκαταστήματος του ΙΚΑ, κάτι που εξαρχής έπρεπε να γίνει από τη Διοίκηση του Ασφαλιστικού Ταμείου, αφού στερούνταν το Ελληνικό Δημόσιο ενός σημαντικού ποσού ιδιαίτερα αυτές τις δύσκολες οικονομικές εποχές και συνθήκες που επικρατούν».

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1.Για ποιο λόγο και με ποια αιτιολογία ακυρώθηκαν από την Επιτροπή (Τ.Δ.Ε.) τα πρόστιμα που επιβλήθησαν στην παραπάνω επιχείρηση;

2.Γιατί τα μέλη της Επιτροπής απέρριψαν την Εισήγηση του Υποκαταστήματος που πρότεινε την απόρριψη της ένστασης του εργοδότη;

3.Τι παραπάνω έλαβαν υπόψη τα μέλη της Επιτροπής (που δεν είχαν καν ιδία άποψη) και οδηγήθηκαν σε περιφρόνηση ακόμη και του ελέγχου της αρμόδιας Υπηρεσίας, προκαλώντας οικονομική βλάβη των εργαζομένων και το Ταμείο στερήθηκε εισφορές ετών; 

4.Πώς δικαιολογείτε το «χάρισμα» χιλιάδων ευρώ (78.784,4) σε μια επιχείρηση που καταγγέλλεται ότι επί χρόνια εκμεταλλεύεται την ανάγκη του προσωπικού της και αποφεύγει να τηρεί τις υποχρεώσεις της απέναντι στο Κράτος, όταν όλοι γνωρίζουμε τη δυσχέρεια των οικονομικών του ΙΚΑ;

5.Πώς μπορεί να εξηγηθεί από μέρους σας η έως τώρα αδράνεια του Υποκαταστήματος που δεν έχει προβεί, όπως όφειλε στη προσβολή της πρωτοφανούς και εξαιρετικά βλαπτικής για το Ταμείο απόφασης της Επιτροπής στα αρμόδια Διοικητικά Δικαστήρια;

6.Γνωρίζετε πως αυτό που δεν έκανε το αρμόδιο Υποκατάστημα, ανάγκασε τις απολυμένες εργαζόμενες (και ακόμη είναι όλες άνεργες) να καταθέσουν αυτές προσφυγή ενώπιον του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Σύρου για να υπερασπιστούν το δημόσιο συμφέρον;

7.Είναι δυνατόν να υποχρεώνεται ο απλός πολίτης που ήδη έχει καταρρακωθεί οικονομικά και ηθικά να μπαίνει σε νέους δικαστικούς αγώνες λόγω της αδιαφορίας και μη εκτέλεσης των καθηκόντων από τις αρμόδιες υπηρεσίες;

8.Δεν επιβάλλεται να αποδοθούν ευθύνες για τη μη εφαρμογή του Νόμου και για την τόσο ακραία περιφρόνηση στοιχειωδών κανόνων δικαίου;



Ο Ερωτών Βουλευτής


Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ