Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ:ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΕΣ ΣΤΟ ΛΑΖΑΡΕΤΟ

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ καλεί το δημοκρατικό Λαό του νησιού μας να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις μνήμης των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού που εκτελέστηκαν στο αιματοβαμμένο Λαζαρέτο.

Τις εκδηλώσεις διοργανώνει το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 του Οκτώβρη το Σωματείο “Λαζαρέτο”, ενώ το “παρών” δίνουν κάθε χρόνο από κάθε γωνιά της Ελλάδας οι συγγενείς και οι εναπομείναντες συγκρατούμενοι των νέων που έπεσαν μαρτυρικά κατά τη μαύρη περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου 1946–’49.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν:
κατάθεση στεφάνων, στις 10:30 το πρωί του Σαββάτου 26/10, στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης, στο Μνημείο Εβραίων θυμάτων του ναζισμού και στο άγαλμα του Κώστα Γεωργάκη. Ακολουθεί στη 1:00 το μεσημέρι επίσκεψη στις Φυλακές, ενώ στις 7:00 το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα διεξαχθούν δρώμενα στην Ιόνιο Βουλή. Στις 10:30 το πρωί της επόμενης ημέρας (Κυριακή 27/10) αναχωρεί πλοιάριο για το Λαζαρέτο, όπου κορυφώνονται οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τα παλικάρια που εκτελέστηκαν και ετάφησαν εκεί.

Περίπου 200 αριστεροί νέοι άφησαν εκεί την τελευταία πνοή τους, έχοντας καταδικαστεί σε θάνατο στη διάρκεια του Εμφυλίου. Σε μια περίοδο σκληρής δοκιμασίας της ελληνικής κοινωνίας, η αγωνιστική διάθεση εκείνων των νέων, που στηρίχτηκαν σε αριστερά ιδεώδη και ζητούσαν μια πατρίδα ελεύθερη και δημοκρατική, ας γίνει παράδειγμα προς μίμηση.

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ!