Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

ΤΟ ΚΚΕ ΕΡΩΤΑ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ SPRIDER STORES...

Η επιχείρηση SPRIDER στο πλαίσιο της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας, που χαρακτηρίζει τους εργαζόμενους εργατικό κόστος, προχώρησε σε αναστολή λειτουργίας, μέχρι την εκδίκαση της αίτησης για την υπαγωγή στον πτωχευτικό νόμο (άρθρο 99), αφήνοντας στον αέρα 800 εργαζόμενους και τις οικογένειες τους.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από μια περίοδο μεγάλης κερδοφορίας και συνεχούς επέκτασης των δραστηριοτήτων της εταιρείας. Κερδοφορίας που στηρίχτηκε στην άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων, τόσο στις χώρες που έκανε τις εισαγωγές, όσο και εδώ στην Ελλάδα. Οι εργαζόμενοι δούλευαν με μισθούς των 250€ κατά μέσο όρο, με τετράωρα στην πλειοψηφία τους, απλήρωτοι περίπου 4 μήνες, με εντατικοποίηση της δουλειάς. Σημειώνουμε ότι από το 2010 έχει προχωρήσει ήδη σε 600 απολύσεις.
Αυτή είναι η στάση της εργοδοσίας απέναντι στους εργαζόμενους, που μάλιστα πολλοί προκειμένου να μη χάσουν τη δουλειά τους αναγκάστηκαν το προηγούμενο διά­στημα να ...

...θυσιάσουν τα εναπομείνοντα δικαιώματά τους, μείωσαν τις απαιτήσεις τους.
Στο κλάδο του Εμπορίου είναι δεκάδες οι επιχειρήσεις, που έκλεισαν αφήνοντας άνεργους τους εργαζόμενους, πολλούς από αυτούς χωρίς να τους καταβάλλουν τα δεδουλευμένα, τις αποζημιώσεις κλπ.
Για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται ότι τις επιχειρήσεις δεν τις κλείνουν οι εργαζόμενοι και οι αγώνες τους, αλλά οι εργοδότες, όταν το απαιτούν τα συμφέροντά τους, όταν δε βγάζουν τα κέρδη που προσδοκούν, όταν πέφτουν έξω στον ανταγωνισμό με άλλες επιχειρήσεις.
Είναι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης με σκοπό το κέρδος, που δίνει ψίχουλα στους εργαζόμενους στην ανάπτυξη και στην κρίση τους ρίχνει στην εξαθλίωση. Αυτό το δρόμο ανάπτυξης υπηρετεί η κυβέρνηση και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε:
·     Όλοι οι εργαζόμενοι της SPRIDER να πάρουν όλα τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται, τις αποζημιώσεις, το επίδομα ανεργίας και να εξασφαλιστεί η ασφαλιστική τους κάλυψη;
·     Σε περίπτωση άρνησης της επιχείρησης να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους εργαζόμενους, να παρακρατηθούν τυχόν πληρωμές του Δημοσίου στην εταιρεία προκειμένου να καλυφθούν χρέη της επιχείρησης στους εργαζόμενους.
·     Να υπάρξει άμεση στήριξη των οικογενειών των εργαζομένων με την καταβολή έκτακτου επιδόματος.


Οι βουλευτές

Χρήστος Κατσώτης

Γιάννης Γκιόκας

Θεοδόσης Κωνσταντινίδης

Νίκος Καραθανασόπουλος

Γιώργος Λαμπρούλης

Διαμάντω Μανωλάκου

Νίκος Μωραΐτης

Σπύρος Χαλβατζής