Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗΣ Η 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ !

ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΑΝΑΜΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗΣ
ΚΟΙΤΑΣ ΠΑΛΙΑ ΣΚΟΝΙΣΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑΡΙΑ...
...ΚΑΙ ΣΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΑ ΚΛΑΙΣ !!!
 Η επίσημη καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Αποταμίευσης έγινε το 1924 από την πρώτη διεθνή σύνοδο των εμπορικών τραπεζών, στο Μιλάνο της Ιταλίας. Σήμερα γιορτάζεται σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ορίστηκε ότι στις 31 κάθε Οκτωβρίου οι τράπεζες θα παρακινούν τον απλό πολίτη να καταθέσει τις αποταμιεύσεις που μάζεψε το προηγούμενο διάστημα, ενώ σε περίπτωση που η ημέρα αυτή ήταν αργία ορίστηκε η αμέσως προηγούμενη ή επόμενη ημέρα.

Στόχος της πρωτοβουλίας ήταν η ...


...ενίσχυση της οικονομίας και της αποταμίευσης στους πληθυσμούς παγκοσμίως, ενώ προβλήθηκε μέσω πλειάδας θεσμών όπως οι Εκκλησίες, αθλητικά σωματεία, επαγγελματικά συνδικάτα και επιμελητήρια, γυναικείες ενώσεις κτλ.

Μεταξύ των χωρών όπου ο θεσμός προυπήρχε ήταν η προεμφυλιακή Ισπανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία, ειδικά μετά την «τραγωδία» της νομισματικής μεταρρύθμισης του 1923.

Στην Αυστρία εξάλλου γνώρισε την μεγαλύτερη αναγνώριση την περίοδο 1955-1970, όταν η επίσημη μασκότ, με το όνομα Sparefroh που κυριολεκτικά αποδίδεται ως Χαρούμενος Αποταμιευτής» ή «Αποταμίευσε Χαρούμενα!», έφτασε να είναι πιο αναγνωρίσιμη από τον πρόεδρο της δημοκρατίας, ενώ έδωσε το όνομά της και σε δρόμο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η σχέση των Αυστριακών με την αποταμίευση ήταν τόσο στενή, ώστε το εξειδικευμένο νεανικό περιοδικό Sparefroh-Journal έφτασε να έχει κυκλοφορία 400.000 αντιτύπων.

Στην αιχμή της ελληνικής αποταμίευσης το Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Στην Ελλάδα, το Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έχει παραδοσιακά τον πρώτο λόγο στην αποταμίευση. Με σύνθημα «Φέτος γιορτάζουμε διπλά!» το Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης στις 31 Οκτωβρίου, συνεχίζοντας με συνέπεια τη διάδοση της αξίας του θεσμού.

Συγκεκριμένα, από τα μέσα Οκτωβρίου, κάθε κατάστημα του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε όλη την Ελλάδα, υποδέχεται το κοινό με δώρα. Όσοι ανοίξουν λογαριασμό ταμιευτηρίου από 15 Οκτωβρίου έως και 15 Νοεμβρίου, με ελάχιστο ποσό κατάθεσης τα 50 ευρώ, μπαίνουν αυτόματα σε διαδικασία κλήρωσης, από την οποία θα αναδειχθούν 200 τυχεροί. Οι νικητές θα κερδίσουν από ένα κουμπαρά με 200 ευρώ.

Οι λογαριασμοί μπορούν να ανοιχθούν τόσο στο δίκτυο των καταστημάτων του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, όσο και στα καταστήματα των ΕΛΤΑ σε όλη την Ελλάδα.

Ακόμη, το Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ως τραπεζικό ίδρυμα με κοινωνικό πρόσωπο, θα προσφέρει το αντίστοιχο συνολικό ποσό σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σε όλη την Ελλάδα. Οι μονάδες που θα ενισχυθούν οικονομικά, θα προκύψουν από κλήρωση.

Ο εορτασμός θα κορυφωθεί για άλλη μια χρονιά με τις επισκέψεις των Διευθυντών των Καταστημάτων της Τράπεζας στα σχολεία για να μεταδώσουν την αξία της αποταμίευσης και να μοιράσουν κουμπαράδες στους μαθητές.

Σχετικά με τους όρους των κληρώσεων, μπορείτε να ενημερωθείτε μέσω της ιστοσελίδας του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ttbank.gr, καθώς και από το Δίκτυο καταστημάτων της Τράπεζας και των ΕΛΤΑ.


Πηγή: Εθνος