Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

ΚΕΡΚΥΡΑ: Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Θ ΓΟΥΛΗ...


...επικεφαλή της Λαϊκής Συσπείρωσης Ιόνιων Νήσων
    Στη συνεδρίαση του Π.Σ. στη Λευκάδα 25-26/11/11 πολλά σημαντικά θέματα δεν συζητήθηκαν, γιατί το προεδρείο διέκοψε τη συνεδρίαση, επικαλούμενο το χρόνο. Αξίζει να υπογραμμιστούν ορισμένα σημαντικά θέματα:
1)                  Συζητήθηκε εισήγηση του κ. Σκούρτη, που...

1)                  πρότεινε τη μείωση των αντικειμενικών αξιών, των ακινήτων στην πόλη της Κέρκυρας, που είναι πολύ μεγάλες. Στη συζήτηση διαπιστώθηκε ότι και σε άλλες πόλεις των νησιών του Ιονίου υπάρχει το ίδιο πρόβλημα. Θα  επανέλθει το Π.Σ.. Εμείς ψηφίσαμε την εισήγηση και καταθέσαμε δυο προτάσεις:  

α) Να συμμετέχουν ως μόνιμα μέλη στην επιτροπή, που καθορίζει τις αντικειμενικές αξίες, ο εμπορικός σύλλογος και η Ομοσπονδία των ΕΒΕ. Έγινε αποδεκτή.
β) Να απαιτηθεί από την κυβέρνηση, να καταργηθεί το χαράτσι της ΔΕΗ σε όλα τα ακίνητα. Δεν το δέχτηκαν.  Προφανώς γιατί η ΝΔ και το ΛΑΟΣ συμμετέχουν στη νέα κυβέρνηση, και έχουν δεσμευθεί να προωθήσουν όλες τις αντιλαϊκές αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης.

2)                  Είχαμε καταθέσει ερώτηση στον κ. Περιφρειάρχη για το τι ενέργειες έχει κάνει, για τις εργατικές κατοικίες στις Κουλίνες. Αρνήθηκε να απαντήσει και δεσμεύτηκε να απαντήσει γραπτά. Εμείς θα το προτείνουμε σαν τακτικό θέμα, στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης του Π.Σ. στην Κέρκυρα, με την πρόταση να απαιτηθεί από την κυβέρνηση να κατεδαφιστούν (όπως έχει γίνει και σε άλλες περιοχές, πχ στη Λευκάδα) και να κτιστούν νέες που να αποδοθούν στους ίδιους ιδιοκτήτες.
3)                  Όπως είναι γνωστό με ΚΥΑ 8 υπουργών χωροθετούνται νέοι θαλάσσιοι χώροι, για ιχθυοκαλλιέργειες σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και πολλοί νέοι χώροι στη θαλάσσια περιοχή των Ιονίων Νήσων. Ειδικότερα στην Κέρκυρα χωροθετούνται ως νέοι χώροι τα τρία Διαπόντια νησιά, οι ακτές της βόρειας Κέρκυρας, οι ακτές της Λευκίμμης. Επίσης στα άλλα νησιά χωροθετούνται  μεγάλοι θαλάσσιοι χώροι, Κεφαλονιά-Ιθάκη-Λευκάδα, σε περιοχές που ήδη αναπτύσσονται τουριστικά. Η εφαρμογή της ΚΥΑ, ευνοεί τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους που ελέγχουν τον κλάδο και χτυπάει την παράκτια μικρομεσαία αλιεία, τον τουρισμό, επιβαρύνει με επικίνδυνες ουσίες το θαλάσσιο περιβάλλον. Επιπλέον προσφέρει κακής διατροφικής αξίας προϊόντα. Το Π.Σ. πήρε απόφαση κατά πλειοψηφία και ζητάει την ανάκληση της ΚΥΑ.  Βέβαια πρέπει να υπογραμμιστεί ότι αρχικά όλες οι άλλες παρατάξεις, πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης, είχαν αποδεχθεί τη λογική της ΚΥΑ. Άλλαξαν θέση κάτω από την λαϊκή κατακραυγή.
   Καλούμε το λαό και τους φορείς να ξεσηκωθούν και να απαιτήσουν την ανάκλησή της. Διαφορετικά θα παραδοθούν όλες οι ακτές των νησιών μας στους επιχειρηματικούς ομίλους. Σε συνδυασμό με την άλλη απαράδεκτη υπουργική απόφαση που παραδίδει της ακτές των νησιών της Κέρκυρας στον ΟΛΚΕ , που θα ιδιωτικοποιηθεί. Αυτό πρακτικά σημαίνει τον αποκλεισμό των νησιών, από το μονοπωλιακό κεφάλαιο.