Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΚΙΚΑ ΣΕ ΤΡΕΠΕΚΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ....

…Μουσείο Τυπογραφίας στο Νέο Φρούριο!
Δηλώσεις Στέφανου Γκίκα για Μουσείο Τυπογραφίας, Λιμενική ζώνη, Φορέα Διαχείρισης κλπ, μετά τη συνάντηση με τον Δήμαρχο Κέρκυρας Γιάννη Τρεπεκλή
EPISKECH DHMARXO 27 NOE 11 001.jpg Επίσκεψη στον Δήμαρχο Κέρκυρας Γιάννη Τρεπεκλή πραγματοποίησε ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Ν.Δ. Στέφανος Γκίκας, ο οποίος ενημερώθηκε για όλο το πλέγμα των θεμάτων που απασχολούν τον ενιαίο Δήμο της Κέρκυρας. Συγκεκριμένα συζητήθηκαν τα θέματα του Μουσείου Τυπογραφίας, της Λιμενικής ζώνης αρμοδιότητος ΟΛΚΕ, του  Φορέα ...
...Διαχείρισης της παλιάς πόλης, του έργου των Φραγμάτων κ.α. Μετά την επίσκεψη ο κ. Γκίκας έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις προς τοπικά ΜΜΕ:

«Στο πλαίσιο των τακτικών επαφών μου με τους τοπικούς μας άρχοντες, συναντήθηκα σήμερα με τον Δήμαρχο Κέρκυρας Γιάννη Τρεπεκλή, με τον οποίο συζητήσαμε  τις εξελίξεις σε μια σειρά από χρονίζοντα θέματα που απασχολούν το νησί μας. Θα αναφερθώ σε ορισμένα εξ αυτών:

Πρώτον, στο θέμα του Μουσείου Τυπογραφίας. Η θέση μου είναι σαφής.
Θεωρώ ότι η επένδυση του Πολιτιστικού Ιδρύματος Πειραιώς, είναι σημαντική, θα αναδείξει ακόμη περισσότερο τον πολιτισμό μας και θα βοηθήσει την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος. Όμως, από την άλλη, ο Δήμος οφείλει να γνωρίζει όλες τις πτυχές της μελέτης  κατασκευής του Μουσείου, τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στον ιστορικό χώρο και τις επιπτώσεις που αυτές θα έχουν στην ευρύτερη περιοχή.  Από ότι φαίνεται η συνεννόηση του Πολιτιστικού Ιδρύματος Πειραιώς με τους τοπικούς φορείς δεν έγινε σε σωστή βάση, με αποτέλεσμα τα 8.5 εκατομμύρια ευρώ που θα συνέβαλαν στην αναστήλωση του Νέου Φρουρίου και των Αγγλικών Στρατώνων να κινδυνεύουν να χαθούν. Ελπίζω έστω και την υστάτη ώρα να επιτευχθεί συνεννόησις.

Δεύτερον, ζήτησα από τον κ. Δήμαρχο ενημέρωση για το θέμα που προέκυψε από την απόφαση του υπουργού κ. Χρυσοχοϊδη, για επέκταση της περιοχής δικαιοδοσίας του ΟΛΚΕ στα παράλια ολόκληρου του νομού μας. Συμφωνώ απολύτως με τις θέσεις της Δημοτικής Αρχής όπως διατυπώθηκαν σε σχετική επιστολή προς τον αρμόδιο Υφυπουργό Ναυτιλίας κ. Γεωργιάδη. Θεωρώ ότι η δικαιοδοσία του ΟΛΚΕ θα πρέπει να περιορίζεται όπου υπάρχουν λιμενικές εγκαταστάσεις και όχι βεβαίως στις παραλίες, οι οποίες ανήκουν στο Υπουργείο Οικονομικών. Πιστεύω επίσης ότι είναι απαραίτητη η δημιουργία Δημοτικού  Λιμενικού Ταμείου, διότι η εγκατάλειψη των λιμενικών εγκαταστάσεων στο νησί την τελευταία δεκαετία έχει δημιουργήσει οξύτατα προβλήματα. Θεωρώ ότι η τροποποίηση του ισχύοντος νομικού πλαισίου θα επιλύσει το πρόβλημα και θα έπρεπε να είχε προ πολλού ολοκληρωθεί. Ας μην ξεχνάμε ότι ο ΟΛΚΕ έχει εκχωρηθεί στο Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας και αργά η γρήγορα θα πουληθεί.

Τρίτον, εξέφρασα στον κ. Δήμαρχο την ανησυχία μου διότι παρά την  επιτευχθείσα πρόοδο, ο Φορέας Διαχείρισης της παλιάς πόλης, δεν έχει  ακόμα ολοκληρωθεί αφού εκκρεμούν ακόμη κάποιες υπογραφές και  χρηματοδοτήσεις, ενώ τα χρονικά όρια υλοποίησης των σχετικών δράσεων για την ανάδειξη του μνημείου, είναι πια εξαιρετικά περιορισμένα.

Τέταρτον, για το έργο των Φραγμάτων, θα προσθέσω και εγώ την αγανάκτησή μου για τον διαμελισμό του έργου, που ουσιαστικά σημαίνει την ακύρωσή του, αφού το κύριο έργο – το 85% περίπου - παραμένει εκτός πλάνου . Δυστυχώς επί τρία χρόνια ακούγαμε υποσχέσεις – και δεν εξαιρώ και την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ – χωρίς όμως αντίκρισμα.

Τέλος, μετέφερα στον κ. Δήμαρχο την αγωνία των πολιτών για την ογκούμενη ανεργία, την άδικη φοροεπιδρομή και τα χαράτσια, κάποιες δυσλειτουργίες που οφείλονται στον Καλλικράτη, την γενικότερη έλλειψη πόρων, κλπ