Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ

Προγράμματα για 300.000 ανέργους
- Διαβουλεύσεις με τράπεζες για να ανασταλούν κατασχέσεις και πλειστηριασμοί
- Ειδικό πρόγραμμα για την απασχόληση πτυχιούχων ανεργων
- Επιχορήγηση επιχειρήσεων με 30 ευρώ την ημέρα και απαλλαγή για ένα χρόνο από τις εργοδοτικές εισφορές
Πρόγραμμα αναστολής κατασχέσεων και πλειστηριασμών και ρύθμισης για την καθυστέρηση πληρωμής δανείων επεξεργάζεται η Κυβέρνηση. Όπως είπε ο υπουργός Απασχόλησης γίνονται διαβουλεύσεις με τράπεζες προκειμένου να ανασταλούν περαιτέρω κατασχέσεις και πλειστηριασμοί όπως και να αντιμετωπιστεί το θέμα της καθυστέρησης πληρωμής δανείων.

Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου....
... κυβερνητικού σχεδιασμού για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών που τα εισοδήματα τους συρρικνώνονται από την ύφεση, όπως ανάλογα είχε κάνει και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για τους δημοσίους υπαλλήλους.

27 προγράμματα για τους ανέργους


Σε αυτά θα μπορούν να συμμετάσχουν όχι μόνο οι 693.417 επίσημα άνεργοι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΑΕΔ, αλλά και όσοι δεν είναι καταγεγραμμένοι.

O κ. Κουτρουμάνης ανακοίνωσε πως ξεκινούν άμεσα 4 νέα προγράμματα που και αφορούν σε 300.000 ανέργους, μεταξύ των οποίων πρόγραμμα για πτυχιούχους ανέργους…

Συγκεκριμένα θα επιχορηγείται η επιχείρηση με 30 ευρώ την ημέρα για να προσλαμβάνει άνεργο πτυχιούχο για ένα χρόνο και μετά ένα επίσης χρόνο η επιχείρηση θα πληρώνει μόνο το μισθό και όχι τις εργοδοτικές εισφορές.

Τα υπόλοιπα προγράμματα είναι:


- «Τοπικό Ολοκληρωμένο πρόγραμμα απασχόλησης» στο οποίο θα συμμετέχουν οι Δήμοι και αφορά 30.000 ανέργους.

- Πρόγραμμα αυτεπιστασίας στους Δήμους και Πρόγραμμα απασχόλησης σε δημοτικές επιχειρήσεις ανέργων ηλικίας 55 - 64 ετών μέσω των οποίων θα «απορροφηθούν» περίπου 120.000 άνεργοι.  Οι πίνακες των ανέργων του ΟΑΕΔ θα είναι η δεξαμενή επιλογής, την όλη διαδικασία θα ελέγχει και θα εποπτεύει το ΑΣΕΠ και η καταληκτική ημερομηνία του εγχειρήματος, οπότε θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι πίνακες των ανέργων για όλους τους δήμους, είναι η 15η Ιανουαρίου.

- Πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας. 57.000 θέσεις με 5μηνη απασχόληση μέσω ΑΣΕΠ. Από Δευτέρα θα λειτουργήσει σε Μακεδονία, Θράκη, Αιγαίο και μέχρι τέλος Δεκεμβρίου θα έχουν ενταχθεί όλες οι Περιφέρειες.

- Επίσης ανακοίνωση την ύπαρξη προγράμματος για 25.000 ωφελούμενους που θα πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ και αφορά σε ανέργους δημοσιογράφους ή εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης, υπαλλήλων υπηρεσιών φύλαξης, οδηγών Ταξί κ.λ.π.

Για τους ανέργους που θέλουν να ενημερωθούν για τα προγράμματα, το υπουργείο έχει κατασκευάσει ειδική ηλεκτρονική διεύθυνση: (www. step.gov.gr), ενώ υπάρχει και συμβουλευτικό κέντρο τηλεφωνικής ενημέρωσης το οποίο θα κατευθύνει τον άνεργο ή τον εργαζόμενο που δεν έχει εξοικείωση ή πρόσβαση στο διαδίκτυο στο πρόγραμμα με τις δικές του ανάγκες. νεςσ