Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

ΛΕΥΚΑΔΑ :ΙΟΓΕΝΗΣ ΕΛΚΕΦΑΛΟΠΑΘΕΙΑ ΤΟ ΑΙΤΙΟ....

...για τα νεκρά ψάρια στην ευρύτερη περιοχή της Λευκάδας
Τμήμα Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας

   Ερμηνεία στην εμφάνιση νεκρών ψαριών στην ευρύτερη περιοχή της Λευκάδας δίνει το Τμήμα Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας, προκειμένου να ενημερώσει τους ψαράδες αλλά και το κοινό σχετικά με το θέμα που δημιούργησε μεγάλη ανησυχία.
 
   Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει:
   Ύστερα από τη λήψη των αποτελεσμάτων των ...
...εργαστηριακών εξετάσεων σε  δείγμα ψαριού (σφυρίδας)  που στείλαμε  στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για τις ασθένειες των ιχθύων (απαντητικό Α.Π. 9672/17-11-2011), σύμφωνα με τα οποία στο δείγμα απομονώθηκε ο ιός της ιογενούς εγκεφαλοπάθειας και αμφιβληστροειδοπάθειας, ενημερωτικά σας γνωρίζουμε:
·        Η ιογενής  εγκεφαλοπάθεια και αμφιβληστροειδοπάθεια των ψαριών ή ιογενής νευρική νέκρωση, όπως λέγεται αλλοιώς,  είναι νόσος των ψαριών με παγκόσμια εξάπλωση. Έχει διαπιστωθεί σε 28 τουλάχιστον είδη ψαριών, που ανήκουν σε 10 οικογένειες, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και ψάρια της οικογένειας Serranidae στην οποία ανήκουν οι ροφοί, οι στήρες και οι σφυρίδες.
·        Ο ιός απομονώθηκε για πρώτη φορά γύρω στα 1990 σε ένα χωριό της Ιαπωνίας, το Nodamura, από όπου πήρε το όνομά της η οικογένεια στην οποία ανήκει ο ιός (Nodaviridae). Μεταδίδεται τόσο οριζόντια (από ψάρι σε ψάρι και με το πλαγκτόν) όσο και κάθετα (από τους γεννήτορες στους απογόνους, μέσω των αυγών).
·        Στην Ελλάδα και γενικότερα στη Μεσόγειο εμφανίστηκε για πρώτη φορά γύρω στα 1995 και έκτοτε προκαλεί περιοδικά κρούσματα σε άγριους και εκτρεφόμενους ιχθυοπληθυσμούς. Στα ψάρια της ανοικτής θάλασσας εκδηλώνεται συνήθως περί τα μέσα του φθινοπώρου με την πτώση της θερμοκρασίας.
·        Τα τελευταία χρόνια έχει διαπιστωθεί στον Πόρο, Μέθανα, Μαλλιακό κόλπο, Πρέβεζα κλπ, όπου περιοδικά προκαλεί θανάτους τόσο σε ψάρια της ανοικτής θάλασσας (ροφούς, στήρες, σφυρίδες) όσο και σε ψάρια των ιχθυοκαλλιεργειών (λαβράκια).
  Εφέτος διαπιστώθηκε και στη περιοχή μας με σημαντικό αριθμό θανάτων σε άγρια ψάρια.
·        Ο ιός προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα  και τους οφθαλμούς. Τα προσβεβλημένα ψάρια παρουσιάζουν νευρικά συμπτώματα που εκδηλώνονται με ανωμαλία στην κολύμβηση  (κυκλική ή  σπειροειδή κολύμβηση) και ληθαργική συμπεριφορά είτε στην επιφάνεια ή στον πυθμένα. Τα άρρωστα ψάρια παρουσιάζουν συμπτώματα υπερκινητικότητας όταν ενοχληθούν. Επίσης παρουσιάζουν αλλοιώσεις στον αμφιβληστροειδή με απόρροια την τύφλωση (αμφιβληστροειδοπάθεια).


Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα η νόσος δεν περιλαμβάνεται στα υποχρεωτικής δήλωσης νοσήματα των ψαριών, αποτελεί αποκλειστικά ζωονόσο και δεν έχει σχέση με τη δημόσια υγεία, καθόσον δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.