Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

OI ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΓΚΙΚΑ....

...Με αφορμή δημοσιεύματα στον Αθηναϊκό τύπο για τη πρόθεση του πρώην Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Μπεγλίτη να επιβάλει αλλαγές στη Δομή Δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων
Με αφορμή δημοσιεύματα στον Αθηναϊκό τύπο για τη πρόθεση του πρώην Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Μπεγλίτη να επιβάλει αλλαγές στη Δομή Δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων και την καταγραφείσα διαφωνία της Στρατιωτικής Ηγεσίας, που οδήγησε σε μαζικές αποστρατείες, ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, έκανε τις παρακάτω δηλώσεις, μέρος των οποίων μεταδόθηκαν στα κεντρικά δελτία ειδήσεων του...
... MEGA και του STAR:
 «Είναι πολιτικά απαράδεκτο και ανορθόδοξο, η πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να υπαγορεύει αλλαγές στη Δομή Δυνάμεων και Διοίκησης των Ε.Δ. Βεβαίως ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας οφείλει και πρέπει να παρέχει άξονες και κατευθύνσεις στην Στρατιωτική Ηγεσία, μέσω της «Πολιτικής Εθνικής Άμυνας», η οποία συνιστά το βασικό θεσμικό κείμενο από το οποίο απορρέει η Εθνική Στρατιωτική Στρατηγική. Συνεπώς οι όποιες αλλαγές στη Δομή Δυνάμεων είναι έργο της Στρατιωτικής Ηγεσίας. Είναι επίσης αυτονόητο, ότι οι όποιες αλλαγές υποστηρίζονται από ενδελεχείς επιτελικές μελέτες, τις οποίες εκπονούν τα Γενικά Επιτελεία.

Αυτό που επιχειρήθηκε πριν από λίγες εβδομάδες από τον πρώην Υπουργό Εθνικής Άμυνας, να επιβάλει δηλαδή μείζονες αλλαγές στη Δομή των Ε.Δ. εκ των άνω -  και παρά την αντίθετη άποψη της Στρατιωτικής Ηγεσίας - δεν έχει προηγούμενο. Ίσως μάλιστα η διαφωνία αυτή να ήταν η αιτία, που παρότι η κυβέρνηση Παπανδρέου κατέρρεε, ο κ. Μπεγλίτης αποστράτευσε το σύνολο της Στρατιωτικής Ηγεσίας.

Οι αλλαγές στη Δομή Διοίκησης και Δομή Δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων γίνονται μόνον προκειμένου να καλυφθούν οι σύγχρονες επιχειρησιακές απαιτήσεις και να βελτιωθεί η αποτρεπτική ικανότητα και η ισχύς των Ε.Δ., και βεβαίως δεν γίνονται με βάση επιταγές της Τρόικας, του Δ.Ν.Τ. ή με λογιστικά κριτήρια. Θέση που η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς έχει καταστήσει απολύτως σαφή.»