Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

ΤΙΣ ΕΓΔΥΣΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΑΒΟΥΝ!





Ντροπή και αποτροπιασμό προκαλούν οι ενέργειες και ο αυταρχισμός βαθμοφόρων ιατρών του Λιμενικού Σώματος, οι οποίοι καταπατώντας κάθε έννοια προσωπικής αξιοπρέπειας και παραβιάζοντας κατάφωρα τους κανονισμούς, βάσει των οποίων διενεργούνται ιατρικές και άλλες εξετάσεις στα Σώματα Ασφαλείας, προχώρησαν στην ...

...ταπείνωση υποψηφίων γυναικών για το νομικό τμήμα του Λ.Σ.

Η σοβαρότατη καταγγελία που έγινε στη zougla.gr από τη συμμετέχουσα Φ. Μάζαρη, αφορά την πρόσφατη διεξαγωγή διαγωνισμού κατάταξης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Ειδικότητας Νομικού (ανδρών – γυναικών) έτους 2011.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι αήθεις «κύριοι» ιατροί εξανάγκασαν τις συμμετέχουσες κοπέλες να υποβληθούν σε μία σειρά ανεπίτρεπτων καψονιών εξαπολύοντας, μάλιστα, σεξιστικές εκφράσεις. Οι 15 γυναίκες βίωσαν το άκρως απαράδεκτο περιστατικό που καταδεικνύει με τον πιο μελανό τρόπο τον παθογενή μισογυνισμό. 
Ο διαγωνισμός της ντροπής
Συνολικά 34 υποψήφιοι επιτυχόντες κλήθηκαν τηλεφωνικώς αλλά και κατόπιν της απόφασης από (8-11-2011 γραπτής ανακοίνωσης) να συμμετάσχουν σε διαδικασία υψομέτρησης, ψυχοτεχνικής δοκιμασίας στις 9-11 2011 και την αμέσως επόμενη ημέρα κλήθηκαν να υποβληθούν σε Υγειονομικές εξετάσεις

Αφού οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μικροβιολογική οφθαλμολογική, οδοντιατρική, ωτορινολαρυγγολογική εξέταση, η αρχηγός, αξιωματικός του Λ.Σ οδήγησε τις 15 γυναίκες σε μία αίθουσα με επιτροπή 10 ιατρών, εκ των οποίων παρέστη μόνο μία γυναίκα ιατρός καθώς οι υπόλοιποι ήταν άνδρες ιατροί, διαφόρων ειδικοτήτων.

Οι ανυποψίαστες συμμετέχουσες εισήλθαν στο δωμάτιο και κοντοστάθηκαν διστακτικά απέναντι στην ξύλινη εξέδρα. Το μαρτύριο μόλις ξεκινούσε…
Ωμός εκβιασμός

Οι «κύριοι» απαίτησαν από τις υποψήφιες να παραταχθούν με αλφαβητική σειρά και να πετάξουν τα ρούχα εκτός του κάτω εσωρούχου. Στις προφορικές αντιρρήσεις τους απάντησαν επιβλητικά ότι η διαδικασία είναι υποχρεωτική και προσέθεσαν σαρκαστικά ότι όποια αντιδρά θα την απέρριπταν κατευθείαν.

Σημειώνεται ότι αρχικά έγινε ακρόαση από τη μοναδική συμμετέχουσα στη διαδικασία ιατρό και αφού ολοκλήρωσε την αποστολή της εξήλθε της αίθουσας. Στη συνέχεια οι ιατροί ζήτησαν από τις κοπέλες να τρέχουν γυμνές και αργότερα να κάνουν κουτσό στο ένα πόδι εξακολουθώντας να είναι γυμνόστηθες.

Στην ερώτηση υποψήφιας για «ποιο λόγο δεν μπορούμε να φορέσουμε τα πάνω
 εσώρουχα»… δεν δόθηκε απάντηση. 

Ενώ εξακολουθούσαν να είναι γυμνές ζητήθηκε να παρουσιαστούν προτάσσοντας τα χέρια τους στην ευθεία των ώμων και φωνάζοντας δυνατά το ονοματεπώνυμό τους, τη σχολή που αποφοιτήσαν και τη φράση «Το γοργόν και χάριν έχειν».

Το «βασανιστήριο» δεν είχε τέλος. Κληθήκαν να γυρίσουν τα οπίσθια τους προς τέρψιν των ανδρών ιατρών και να κάνουν κάμψεις, ενόσω ήταν γυμνόστηθες. Το πιο ντροπιαστικό… ιατρός τις προσπερνούσε από δίπλα και αναφωνούσε «πιο χαμηλά κορίτσια». 

Η απάντηση του Λ.Σ.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον Πλωτάρχη του Λ.Σ., Οικονόμου Γεώργιο, μας ανέφερε ότι η καταγγελία έγινε γνωστή προσφάτως και θα διενεργηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την εξακρίβωση της αξιοπιστίας των όσων καταγγέλθηκαν.

Σε ερώτησή μας για το αν έχουν υποβληθεί καταγγελίες κι από άλλες συμμετέχουσες στη διαδικασία, μας ενημέρωσε ότι δεν γνωρίζει. Ωστόσο, από τις 10 Νοεμβρίου, οπότε και έγινε το συμβάν και τις 17 του ίδιου μήνα που κοινοποιήθηκε η επιστολή-καταγγελία, χρειάστηκε να εκδηλωθεί η δημοσιογραφική έρευνα για να αναγκαστεί ο μηχανισμός του Λιμενικού να ενεργοποιηθεί. 
Επίσης, σε απανωτές οχλήσεις προς τον Υπουργό Προστασίας Του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή, δεν κατέστη εφικτή η τηλεφωνική επαφή με τον ίδιο και η τοποθέτησή του επί του θέματος.

Αυτές είναι οι σύγχρονες μέθοδοι διενέργειας των υγειονομικών εξετάσεων στους διαγωνισμούς των Ε.Δ. και των Σωμάτων Ασφαλείας. Πολλοί γνωρίζουν τι συμβαίνει. Αρκετοί σιωπούν και ελάχιστοι μιλούν! 

Η απόλυτη προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Στο ανθρωποκεντρικό πολίτευμα, όπου η αξία του ανθρώπου δεν είναι μόνο ένα ατομικό δικαίωμα αλλά συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα και κανόνας δημόσιας τάξης.

Η πολιτεία οφείλει καθώς και όλα τα πολιτειακά όργανα, όχι μόνο να σέβονται αλλά και να προστατεύουν την αξία του ανθρώπου. 

Οι υπεύθυνοι οφείλουν να το γνωρίζουν και να το εφαρμόζουν πιστά.
Μαριάνα Μαρμαρά-Φίλιππος Καραμέτος