Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ


      H έγκριση της ΚΥΑ 2505/4-11-2011 από την διυπουργική Επιτροπή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που αφορά στο «Ειδικό Πλαίσιο  Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες», δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία όπως θέλουν να παρουσιάζουν οι υπόλοιπες συνιστώσες της Ε.Ε. και της...

         ... πολιτικής της ανταγωνιστικότητας στην τοπική διοίκηση.
     Η Λαϊκή συσπείρωση από καιρό έχει προειδοποιήσει για την εξέλιξη αυτή αφού οι ιχθυοκαλλιέργειες αποτελούν μαζί την προώθηση των ΑΠΕ και του Τουρισμού  τύπου fast track, στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου και ειδική αποστολή για το πολιτικό προσωπικό που το υπηρετεί. Αυτό το πολιτικό προσωπικό επιδιώκει στις ιδιαίτερες συνθήκες κρίσης να εξασφαλίσει νέο κατάλληλο περιβάλλον για να επενδύσουν τα λιμνάζοντα κεφάλαιά τους «πάση θυσία» οι πολυεθνικές και οι επιχειρηματίες, ιδιαίτερα στους «πράσινους» τομείς, με υψηλή κερδοφορία. Αυτή είναι η πολιτική βάση της συμφωνίας των πολιτικών δυνάμεων και των εκπροσώπων τους στην τοπική διοίκηση για το χωροταξικό σχέδιο για τις ιχθυοκαλλιέργειες όπως εκφράστηκε και στην απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου στην Κεφαλονιά. Τότε ΟΛΟΙ τους ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ-ΣΥΝ ήταν  συνεπείς είτε με ένα μεγάλο ΝΑΙ, είτε με επουσιώδεις διαφοροποιήσεις που δεν αμφισβητούσαν την ουσία της πολιτικής στόχευσης του χωροταξικού σχεδίου για τις ιχθυοκαλλιέργειες στα πλαίσια της άναρχης καπιταλιστικής ανάπτυξης. Η Λαϊκή Συσπείρωση, ήταν η μοναδική παράταξη που ψήφισε αρνητικά στα σχέδια για τις Ιχθυοκαλλιέργειες και τις ΑΠΕ και έδωσε μάχη στην Κέρκυρα και στην Κεφαλονιά μέσα στο Π.Σ. και έξω από αυτό.
    Μετά την πάνδημη λαϊκή κατακραυγή που ξεσηκώθηκε, άλλαξαν θέση  και τακτική και τώρα ξιφουλκούν και τάχα εξεγείρονται για την έγκριση της ΚΥΑ που είχαν οι ίδιοι υιοθετήσει!!! Μπαίνουν μάλιστα μπροστά «παίρνοντας τα όπλα» σε επιτροπές αγωνιστικών κινητοποιήσεων και εισηγούνται σχετικό θέμα στο Π.Συμβούλιο.
     Η Λαϊκή Συσπείρωση καταδικάζει τα τετελεσμένα που επέβαλε το πολιτικό προσωπικό των επιχειρηματιών αλλά και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την έγκριση της συγκεκριμένης ΚΥΑ. Καταδικάζει επίσης και την παρελκυστική τακτική και την διγλωσσία όλων εκείνων των δυνάμεων που με τον ένα η τον άλλο τρόπο προσπαθούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού και να εξωραΐσουν την πολιτική της ΕΕ. Αυτή η πολιτική σήμερα μέσω της συγκεκριμένης ΚΥΑ κατοχυρώνει την προτεραιότητα της Υδατοκαλλιέργειας στην παράκτια ζώνη  έναντι όλων των άλλων χρήσεων. Επιτρέπει  τη ανάπτυξη νέων και παλιών μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας αυξάνει το τονάζ παραγωγής, θεσπίζει τεράστιες βιομηχανικές ζώνες (ΠΟΑΥ), όπου προβλέπεται η συγκέντρωση απεριόριστων μονάδων, απαγορεύει την τουριστική και οικιστική ανάπτυξη, καθώς και την αλιεία σε απόσταση 1χλμ σε στεριά και θάλασσα από όλες τις μονάδες όλων των ανωτέρω κατηγοριών.
Καμιά αυταπάτη δεν μπορεί να υπάρχει ότι η νέα κυβέρνηση του «μαύρου μετώπου» ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ δεν θα την αποδεχτεί και δεν θα την εφαρμόσει. Καμιά εμπιστοσύνη στην τοπική διοίκηση που έκανε ότι περνούσε από το χέρι της για να περάσει η συγκεκριμένη ΚΥΑ αλλά και στις άλλες δυνάμεις της ΕΕ που στηρίζουν την πολιτική της ανταγωνιστικότητας παλαιότερα αλλά και σήμερα ψηφίζοντας και διαχειριζόμενοι τις διάφορες συνθήκες.
     Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί την Π.Αρχή να το φέρει σαν κατεπείγον θέμα  στο επόμενο Π.Σ. και να πάρει όλες εκείνες τις αποφάσεις ώστε να μην υλοποιηθεί η συγκεκριμένη ΚΥΑ. Καλεί επίσης το λαό και τους φορείς του να αντιδράσουν δυναμικά, να οργανώσουν τον αγώνα τους να μην εφαρμοστεί αυτή η ΚΥΑ και να την καταργήσουν στην πράξη. Παράλληλα όμως δεν πρέπει να έχει καμιά αυταπάτη ότι το πρόβλημα συνολικά της ανάπτυξης υπέρ των λαϊκών συμφερόντων και της χωροταξίας που την υπηρετεί, προϋποθέτει την κοινωνική αξιοποίηση της γης, την κοινωνική ιδιοκτησία της καθώς και τον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας. Αυτό αποτελεί ριζική λύση που για να γίνει πράξη απαιτείται να συγκροτηθεί ένα πλατύ λαϊκό μέτωπο που με την πάλη του θα διεκδικήσει αυτήν την εξουσία και οικονομία, που θα αξιοποιήσει όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας προς όφελος του λαού και όχι των μονοπωλίων.
     Μέχρι σήμερα ο λαός με την πάλη του έχει αποδείξει ότι όταν θέλει μπορεί!

Κέρκυρα 18/11/2011                    Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ