Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΠΥΡΟΥ ΜΕ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ!

Αναθεώρηση του ΕΣΠΑ για την υποστήριξη της δραστηριότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
         Συνάντηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον υφυπουργό, Θάνο Μωραίτη και την ειδική γραμματέα, Γεωργία Ζεμπιλιάδου, είχε χθες ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπυρίδων Σπύρου, στο πλαίσιο της συνεργασίας που είχε ζητήσει, με επιστολή του  ο ...
...Πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε. και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, με αφορμή την επικείμενη αναθεώρηση του ΕΣΠΑ και τις πληροφορίες για περικοπή της χρηματοδότησης των ΠΕΠ, προκειμένου να ενισχυθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

   Σε σημερινές του δηλώσεις ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων τόνισε ότι οι θέσεις του ιδίου, αναφορικά με τις προθέσεις του Υπουργείου, συμπίπτουν με εκείνες της Δ.Ε. της ΕΝ.ΠΕ., ωστόσο, πρόσθεσε, «πρέπει να παραδεχθούμε ότι το ΕΣΠΑ σχεδιάστηκε κάτω από άλλες συνθήκες, οι οποίες, εν τω μεταξύ, έχουν αλλάξει δραματικά σε ό, τι αφορά στην ελληνική οικονομία. Αναγνωρίζουμε», σημείωσε, «ότι υπάρχει ανάγκη ρευστότητας, ενίσχυσης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων αλλά αυτό είναι αδύνατον να γίνει σε βάρος των υποδομών που απαιτούνται.
   «Για τις περιφέρειες», είπε ο κ. Σπύρου, «αποκλειστικό εργαλείο χρηματοδότησης της οικονομίας για υποδομές και ανάπτυξη είναι το ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα να μειώνονται συνεχώς τα κονδύλια που έχουμε στη διάθεσή μας μέσα από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα».


Οι θέσεις των περιφερειαρχών

   Εν όψει της επικείμενης αναθεώρησης του συνόλου των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, πληροφορηθήκαμε για την πρόθεση δημιουργίας Ταμείου Εγγυοδοσίας Δημοσίων Έργων συνολικού προϋπολογισμού 1.500 εκ Ευρώ, Ταμείου Εγγυοδοσίας ΜΜΕ συνολικού προϋπολογισμού 500 εκ Ευρώ καθώς και την πρόθεση έκδοσης νέων κύκλων δράσεων κρατικών ενισχύσεων ΜΜΕ συνολικού προϋπολογισμού 500 εκ Ευρώ.
   Είναι φανερό ότι στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία η δυνατότητα διάθεσης πόρων για την υποστήριξη της δραστηριότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και των λοιπών επιχειρήσεων που υλοποιούν συγχρηματοδοτούμενα έργα είναι αναγκαία.
Είναι, επίσης, φανερό πως οι πόροι αυτοί δεν είναι δυνατόν να αντληθούν από πόρους που προορίζονται για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των περιφερειών και της χώρας.
   Τα Π.Ε.Π. αποτελούν βασικό εργαλείο υλοποίησης της αναπτυξιακής στρατηγικής της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, η οποία έχει δρομολογήσει, σχεδιάσει και ωριμάσει ολοκληρωμένες παρεμβάσεις που δίνουν λύσεις σε κρίσιμα προβλήματα βασικών δημόσιων υποδομών υπό το πρίσμα της δημιουργίας της βάσης για ουσιαστική ανάπτυξη και πρόοδο.
   Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη μόχλευσης της οικονομίας και της στήριξης των επιχειρήσεων όμως εμμένουμε στην ανάγκη τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα να διατηρήσουν τον προσανατολισμό τους στην χρηματοδότηση έργων δημόσιων υποδομών και να μην αλλοιωθεί ούτε να αποπροσανατολιστεί η αναπτυξιακή τους στόχευση.