Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

"ΕΦΥΓΕ"Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ!


«Έφυγε» ο μεγαλύτερος όλων των εποχών!
Δύσκολα βρίσκει κανείς σπορ που να έχει συνδεθεί με έναν άνθρωπο όπως συνέβη με την άρση βαρών και τον Βασίλι Αλεξέγιεφ. Ο μεγαλύτερος όλων των εποχών, αυτός που τον αποκάλεσαν δυνατότερο άνθρωπο στον κόσμο, δεν υπάρχει πια. Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία ...
...69 ετών προδομένος από την καρδιά του σε κλινική στη Γερμανία… 

Η απόλυτη μορφή του αθλήματος στα υπερ-βαρέα δεν είχε καμία επαφή με το σπορ μέχρι τα 18 του, όταν όμως την έκανε, εξελίχθηκε στον αναμφισβήτητο κυρίαρχο, στηριζόμενος στην τεράστια φυσική του δύναμη, γεγονός που τον οδήγησε σε αφύσικες ασκήσεις προπόνησης, όπως για παράδειγμα το να σηκώνει βάρη μέσα στο νερό! Για πολλά χρόνια άλλωστε, δεν είχε καν προπονητή, υποστηρίζοντας πως μόνο ο ίδιος γνώριζε τον εαυτό του και τις δυνατότητές του. 


Έκανε το πρώτο του παγκόσμιο ρεκόρ σε ηλικία 28 ετών και δεν κοίταξε ποτέ πίσω του, καθώς ακολούθησαν άλλα 79 τα επόμενα εφτά χρόνια! Όπως έλεγε, του άρεσε να νικά για να ακούει τον εθνικό ύμνο της χώρας του. 

 
Κατέκτησε 2 χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια (1972, 1976) και η μεγάλη του στενοχώρια ήταν το γεγονός πως το 1980 όταν οι Αγώνες έγιναν στη Μόσχα, ήταν πια πολύ μεγάλος και απογοήτευσε τους συμπατριώτες του στη Σοβιετική Ένωση με την παρουσία του. 

Από το 1970 μέχρι το 1977 ήταν «ισόβιος» παγκόσμιος πρωταθλητής στα +110 κιλά, ενώ κατέκτησε και 8 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. 

Γεννημένος στις 7 Ιανουαρίου 1942 στο χωριό Pokrovo-Shishkino, έζησε από το 1966 και μετά στο Σάχτι , όπου και πέρασε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του μετά την αποχώρησή του από τον αθλητισμό. 

 

Επιμέλεια: Νικόλας Ακτύπης