Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Η ΑΝΤΖΕΛΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ....

...ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών,
Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, η Βουλευτής Κέρκυρας κ. Άντζελα Γκερέκου, έκανε την εξής δήλωση:


«Δεν είναι λίγες οι φορές που θεωρούμε αυτονόητο, ότι οι σύγχρονες κοινωνίες έχουν λύσει κάποια προβλήματα – στην πράξη όμως, τα προβλήματα αυτά παραμένουν παρόντα και υπαρκτά. Ένα από αυτά είναι και η Βία κατά των Γυναικών. Παρά τα όσα πιστεύουμε, το πρόβλημα της Βίας κατά των Γυναικών εμφανίζεται σε ...
...διάφορα πολιτισμικά περιβάλλοντα και οι περιπτώσεις εκτείνονται σχεδόν σε όλο το φάσμα των οικονομικών και μορφωτικών επιπέδων του πληθυσμού. Κατά συνέπεια, δεν πρόκειται για ένα πρόβλημα «μερικών» αλλά για ένα πρόβλημα «όλων».

Έχει υποστηριχθεί η άποψη, ότι φαινόμενα Βίας Κατά των Γυναικών πρέπει κατά κάποιο τρόπο να θεωρούνται «αποδεκτά» ή να έχουν μια πιο «χαλαρή αντιμετώπιση» σε συγκεκριμένα πολιτισμικά περιβάλλοντα, τα οποία διέπονται από ιδιαίτερους θρησκευτικούς και κοινωνικούς παράγοντες. Αυτό όμως – όπως εύκολα ίσως καταλαβαίνει κανείς – δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελεί ορθολογικό επιχείρημα, λόγω του ότι ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και η προστασία της ζωής, υπερτερεί κάθε πολιτισμικής ιδιαιτερότητας.

Με βάση τα στατιστικά δεδομένα των αρμόδιων Συμβουλευτικών και Υποστηρικτικών Κέντρων, το πρόβλημα της Βίας κατά των Γυναικών κατά ένα μεγάλο ποσοστό εξελίσσεται στο ενδοοικογενειακό περιβάλλον. Στη μορφή του αυτή, αποτελεί ένα από τα κατ’ εξοχήν «σιωπηλά εγκλήματα» λόγω του ότι το ποσοστό των καταγγελλόμενων περιστατικών είναι ελάχιστο, σε σχέση με τα πραγματικά συμβάντα. Η ενδοοικογενειακή βία, ως ένα παράλληλο και απολύτως συνδεδεμένο με τη Βία κατά των Γυναικών φαινόμενο, έχει στην πραγματικότητα τεράστιες διαστάσεις, οι οποίες δύσκολα γίνονται αντιληπτές. 

Οι επιλογές που υπάρχουν στο θέμα της Βίας κατά των Γυναικών, κινούνται σε κάθε περίπτωση σε δύο διαφορετικά επίπεδα: Στο Νομοθετικό επίπεδο, οφείλουμε να εξασφαλίσουμε πλήρως ένα απαραίτητο και αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα λειτουργεί προστατευτικά αλλά και αποτρεπτικά για παρόμοια φαινόμενα. Στο επίπεδο της καθημερινότητάς μας, οφείλουμε ως Πολίτες μιας σύγχρονης και δημοκρατικής χώρας όπως είναι η δική μας, να μην μένουμε σιωπηλοί και αδρανείς σε φαινόμενα Βίας κατά των Γυναικών. Η σιωπηρή ή και αδιάφορη αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών, δεν μας κάνει «φιλήσυχους Πολίτες» αλλά «συμμέτοχους» και «συνεργούς» σε μια εγκληματική συμπεριφορά η οποία, αν μη τι άλλο, κρίνει πρώτα απ’ όλα τον ίδιο μας τον Πολιτισμό»